С неразбориите в българското мюфтийство ще се запознае и еврокомисарят по правосъдието

Дългогодишните неразбории около българското Главно мюфтийство, особено станалото преди ден пред сградата му в София със сблъсъци между полиция и граждани, ще стигнат и до Брюксел. В понеделник след среща с ДПС лидерът на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент Ги Верховщадт се е ангажирал да информира комисаря по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг за проблемите около мюфтийството.

По думите на зам.-шефът на ПГ на партията Юнал Лютфи "проблемът с правата и свободите на гражданите е много важен за Верховщадт, тъй като именно тази идея е в основата на либерализма“.

Верховщадт също потвърди, че ще пише на комисар Рединг по въпроса. Той ще съдейства и за отговор на комисаря до ДПС.

Ги Верховащадт, който е и бивш премиер на Белгия, е в България за представянето на българското издание на книгата му "Изходът от кризата. Как Европа може да спаси света", написана преди около година и половина.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е участвал в срещата, защото се е наложило разговорът да се проведе по-рано, а Доган в момента не е в София, обясни след срещата зам.-председателят на ДПС и евродепутат Филиз Хюсменова.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?