С нисък кворум парламентът одобри създаването на Пернишкия университет

Проектът за създаването на Пернишки политехнически университет мина в парламента в четвъртък при слабо депутатско присъствие, като в залата по време на гласуването бяха само 96 депутати. 83-ма подкрепиха създаването на университета, четирима бяха против, а деветима се въздържаха.

В края на януари при посещение в Перник лично премиерът Бойко Борисов даде подкрепата си за университета и заяви, че “гарантира пълната подкрепа на депутатите от ГЕРБ при гласуването на решението в парламента“. Създаването на университета се ползва и с одобрението на президента Георги Първанов, който родом е от този край.

Европейският политехнически университет в Перник има амбицията да се превърне в бутиков ВУЗ с акцент върху техническите специалности, който да привлече както български, така и чуждестранни студенти. Негови учредители са община Перник и фирмите "Инвестек" ЕООД и "Бългериън пропъртис" ООД.

Университетът получи акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) преди въвеждането на забраната един преподавател да е на щат в повече от един ВУЗ.

Министърът на образованието Сергей Игнатов обаче каза, че докато минат институционална акредитация, преподавателите от новото висше училище не трябва да работят на друго място и трябва да са на допенсионна възраст.

В срок от две години пернишката политехника щя трябва да получи от НАОА акредитация за образователните степени, които ще предлага - бакалавър, магистър, доктор. По данни на учредителите в университета ще работят 97 хабилитирани и 50 нехабилитирани преподаватели.

Университетът трябва да отвори врати за новата академична година през октомври. "Ако съберат студенти, ще тръгне", каза министърът. По думите му обаче интересът към българските университети тази година е с 50% по-нисък от миналата.

При обсъждането на проекта за университета в образователната комисия стана ясно, че ВУЗ-ът се готви да стартира обучението с огромни отстъпки за студентите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?