С нов индекс ще се мери сивата икономика

Индекс, който ще мери равнището на сивата икономика, ще бъде създаден в рамките на проект по ОП "Развитие на човешките ресурси", който ще се изпълнява от Асоциацията на индустриалния капитал. Договорът между асоциацията и Агенцията по заетостта бе подписан в понеделник и е на стойност 8.9 млн. лева. Той ще се изпълнява до края на 2013 година.

Председателят на асоциацията Васил Велев заяви, че делът на сивата икономика у нас е между 25% и 40%. По думите му е необходимо да се създаде обществена нетърпимост към сивата икономика, към което ще бъдат насочени и част от мерките по проекта.

Ще бъдат съставяни годишни доклади и ще се направят редица предписания за промяна в законодателството с оглед създаване на условия за ограничаване на сивия сектор.

Освен това ще бъде създаден и национален център за борба със сивата икономика.

Към него ще има обществен съвет, но все още не е ясно как точно ще функционира новият орган.

Предвижда се в рамките на проекта да се обучат 4 500 лица, да се проведат информационни кампании и да се създадат шест регионални звена за превенция на сивата икономика.

Шефката на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова обясни, че това е първият от общо 8 договора, които предстои да се сключат със социалните партньори по оперативната програма.

Социалните партньори могат да ползват 3% от средствата по ОП "Развитие на човешките ресурси" или общо 70 млн.лв.

Споделяне

Още от Бизнес