С нова техника за цезарово сечение у нас раждането трае 18 минути

Първото израждане чрез нова за България оперативна техника за цезарово сечение бе направено в сряда във Втора АГ-болница "Шейново". С помощта на новия метод значително се скъсява времетраенето на операцията и усложненията след раждането са значително по-малко.

В петък 21-годишна жена роди с помощта на новия оперативен метод момченце, тежащо 3 кг. и 400 гр. и с дължина 51 см. И майката, и детето са в добро състояние. Цезаровото сечение е продължило 17-18 минути. Довечера майката ще бъде раздвижена и ще бъде преместена от реанимацията в нейната стая.

Цезаровото сечение при родилката днес е било извършено по медицински показания. В такива случаи операцията се заплаща от Националната здравноосигурителна каса.

Методът бе представен в АГ-болницата от специалиста в областта на гинекологичната хирургия проф. Майкъл Старк. Директорът на "Шейново" д-р Иван Костов обясни, че ръководството на болницата се е убедило в предимството на метода и възнамерява да го приложи при ражданията на още жени. "След шест месеца болница "Шейново" ще има собствен опит в тази оперативна практика", коментира Костов.

Споделяне

Още от България