След вътрешните избори

С новия лидер СДС ще довърши завоя от Синята коалиция към ГЕРБ

Емил Кабаиванов ще търси "самостоятелност" на партията, според Ваньо Шарков е настъпило ценностно разделение

Емил Кабаиванов. Сн. БГНЕС

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов е новият лидер на СДС след проведения в неделя балотаж на вътрешнопартийните избори.

Кабаиванов печели с 51.9%, което е с около 300 гласа преднина пред другия кандидат - народният представител от Синята коалиция Ваньо Шарков.

Така новоизбраният лидер се подрежда в дългия списък от функционери, които се изредиха начело на СДС в последните кризисни за партията години - Надежда Михайлова (Нейнски), Петър Стоянов, Пламен Юруков, Мартин Димитров, Борис Марков (временно), а сега Емил Кабаиванов.

С избора на кмета на Карлово за лидер СДС загърбва окончателно формулата на Синята коалиция за следващите парламентарни избори и обявява курс към "самостоятелност". Именно скъсването на коалицията с ДСБ накара предишният лидер на СДС Мартин Димитров да подаде оставка, след като бе изолиран в партийното ръководство от противниците на коалицията с ДСБ, които нескрито теглят курса на СДС към сближаване с ГЕРБ.

Линията на сближаване с ГЕРБ стана разделителна сред знаковите лица на синята партия. Въпреки усилията на бившия лидер Мартин Димитров и на евродепутата Надежда Нейнски, народният представител Ваньо Шарков не бе припознат като лидер на сините. Самият той не бе убеден в обективността на резултатите от балотажа, но обяви, че няма да ги обжалва.

Кризата в СДС и "превземането" му от про-ГЕРБ настроени функционери се допълни и от напускането на синята партия на знакови фигури като Найден Зеленогорски, който се насочи към политическия проект на Меглена Кунева.

Ваньо Шарков: "Зависими хора бяха използвани за разбиване на традиционната десница"

Макар че Шарков призна победата на Кабаиванов, в понеделник той не скри притесненията си, че върху членове на партията и цели структури в страната е бил оказван натиск какво поведение да имат на балотажа.

"Зависими хора в СДС са умело използвани за целенасоченото разбиване на традиционната десница в България", посочи в разпространено до медиите изявление Шарков.

Според него разделението в СДС е ценностно. Депутатът благодари на гласувалите за него и ги определи като хора, които категорично са отказали да бъдат пионки в една "политико - олигархична схема за овладяването на СДС и свеждането му до маргинална политическа сила".

"С ясния си глас в моя подкрепа вие отказахте да бъдете част от лъжите, манипулациите, натиска и снишаването пред силните на деня", се обърна той към поддръжниците си.

"Това, че половината партия избра друг път за СДС, не означава, че нашият път не е правилен", посочи още той. Според Шарков на новия председател му предстои да докаже правотата на тезата, че сам СДС е по-силен от обединението на десницата.

Надежда Нейнски: Корпоративният интерес е над интересите на избирателите на СДС

"Аз смятам, че е повече от ясно е, че корпоративният вот и корпоративният интерес спечели над интересите на избирателите на СДС, защото те бяха много ясни на последните избори като подкрепиха единството и Синята коалиция, благодарение на което в този формат СДС има кметове, общински съветници, парламентарна група в Народното събрание и евродепутат", коментира пред БНР Надежда Нейнски, една от най-активните поддръжници на кандидатурата на Ваньо Шарков.

Според нея изборът на Кабаиванов на практика извежда "СДС от националния отбор, от националната политика и оттук нататък СДС, пътят му е да защитава корпоративния интерес и да бъде патерица на други политически формации".

Нейнски подчерта, че неслучайно организациите, подкрепили Кабаиванов, са организации, които най-слабо са се представили на предишните избори и навсякъде по места са в коалиция с ГЕРБ.

Тя добави, че новият лидер на СДС като кмет на намираща се в тежко финансово състояние община ще е зависим от ГЕРБ.

"На практика мнозинството в община Карлово зависи от ГЕРБ. Проектите, които са стартирани от община Карлово, също така зависят от управляващите, и в този смисъл предполагам, че не си представяте как лидерът на СДС ще се изправи срещу управляващите, от които зависи на практика цялата му дейност като кмет в Карлово. За мен това е изключително порочна система", каза Нейнски.

Защо Емил Кабаиванов е против формулата на Синята коалиция

Новият лидер на СДС Емил Кабаиванов обясни защо е против формула от типа Синята коалиция. Тя обезличавала партията.

"Участието на СДС през 2005 и 2009 година в коалиции даде възможност да се влезе в парламента, но не разшири доверието в СДС. Затова и Националният съвет на 15-ти май в Пловдив взе решение, с което отхвърли проекта за споразумение за нова Синя коалиция", каза Кабаиванов.

"Ако ние извършим организационното и кадрово обединение и обновление на партията, ако направим тези важни стъпки, СДС трябва да може и сам да прескочи 4% (изборна) бариера или каквато и да е тя. Убеден съм, че ако ние нямаме тази подкрепа, в каквато и коалиция да влезем, и коалицията няма да има достатъчна подкрепа", продължи той.

"Българският гражданин много добре разбира, когато коалициите се създават с цел да бъде прескочена някаква бариера на избирателния закон. Коалицията трябва да бъде нещо, което да е между партньори – искрено и с взаимно доверие. А във взаимоотношенията с другите десни партии, естествено, че ние ще бъдем коректни, ще си взаимодействаме. Но няма да позволим да бъдем вкарани в някакви клишета", декларира Кабаиванов.

Той се изказа предпазливо за отношенията на СДС с управляващата партия ГЕРБ. "Към българските управляващи днес ще бъдем конструктивни, но няма да спестяваме критиките тогава, когато смятаме, че те не са прави. Защото това трябва да бъде нашето поведение от десни позиции – да показваме грешките и нередностите", каза Кабаиванов.

Неангажиращо той посочи и кои ще са бъдещите партньори на СДС под неговото ръководство: "Партньори, на първо място, това са партиите, членове на Европейската народна партия (сред които е и ГЕРБ - бел. ред.). И другите дясноцентристки политически субекти, с които имаме сходни или много близки мнения по въпросите на деня и по въпросите за развитието на държавата", каза новият партиен лидер.

Кабаиванов не пое ангажимент и какви ще са отношенията на СДС с ДСБ в предизборната ситуация догодина. "ДСБ са наша сестринска партия по линия на ЕНП, ще поддържаме коректни взаимоотношения", отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?