С новия шеф на централната банка Тръмп залага на приемствеността

Джероум Пауел. Сн. ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп предпочете приемствеността в паричната политика, номинирайки Джероум Пауел начело на най-могъщата банка в света, пише в петък агенция Франс прес.

Джероум Пауел е на 64 години и вече заема отговорен пост в Управлението за федерален резерв на САЩ. Той е умерен републиканец, юрист и бивш банкер.

Ако номинирането му за четиригодишен мандат бъде утвърдено от Сената, което е почти сигурно, той ще смени Джанет Йелън, първата жена ръководила тази влиятелна институция, чийто мандат изтича през февруари.

"Той е силен, той е решителен, той е интелигентен", заяви президентът на САЩ обявявайки снощи номинацията му в Белия Дом. Тръмп подчерта, че Пауел има уникален опит в света на бизнеса.

"Той ще даде на правителството ни перспектива за реалния свят", допълни Тръмп, който освен това похвали работата на Йелън и я определи като "изключителна личност".

Изборът на нов централен банкер е едно от най-важните икономически решения в мандата на Тръмп, отбелязва АФП.

Действията в паричната политика на централната банка могат да стимулират или да забавят темпа на най-голямата икономика в света при определянето на цената на кредитирането, при въздействието върху долара и оттам на всички финансови пазари в целия свят.

Джероум Пауел е мултимилионер. Той не е икономист по образование. Член е на управителния съвет на УФР от 2012 година, номиниран по онова време от президента демократ Барак Обама.

Пауел се възприема като човек на компромиса и консенсуса. През цялата си досегашна кариера той се е ангажирал "да взема обективни решения въз основа на най-добрите данни, с които разполага, както повелява дългата традиция на независимост на паричната политика".

Като член на Комитета по паричната политика на УФР Джероум Пауел винаги е следвал Джанет Йелън в нейните решения по паричната политика и е символ на приемствеността, която е успокояваща за пазарите, давайки в същото време възможност на Тръмп да сложи собствен отпечатък в управлението централната банка като избере републиканец.

Джанет Йелън, на 71 години, е демократка, номинирана от Барак Обама през 2014 година и ще остане в историята като първата жена на този пост.

Реакцията ѝ на номинацията на Пауел бе незабавна. Тя изрази увереност, че той ще направлява успешно жизненоважната обществена мисия на банката.

Макар че снощи Тръмп изрази признанието си към работата на Йелън, за първи път от 40 години американски президент не оставя на поста централния банкер, избран от неговия предшественик, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Бизнес