С новия си лидер лейбъристите се връщат към радикалните си корени

С новия си лидер лейбъристите се връщат към радикалните си корени

Опозиционната британска Лейбъристка партия има нов лидер. Това е бившият министър на енергетиката Ед Милибанд, избран по време на годишната конференция на лейбъристите в Манчестър.

40-годишният Милибанд победи с незначително мнозинство 45-годишния си брат Дейвид Милибанд, бивш министър на външните работи, който също бе кандидат за лидер.

Предишният лейбъристки водач, бившият премиер Гордън Браун, се оттегли от поста след поражението на партията на парламентарните избори през май, с което приключи 13-годишното ѝ управление.

Информационните агенции отбелязват, че Ед Милибанд е по-нов в политиката и стои по-наляво от по-големия си брат Дейвид Милибанд. Новият лейбъристки лидер е описван като млад, свеж, енергичен и идеалист.

И двамата братя се отличават с висок интелект и младежки чар, но имат различни политически профили, посочва ДПА.

Дейвид е поддръжник на Блеър и на модернизацията. Ед има подкрепата на профсъюзите и иска лейбъристите да се върнат към радикалните си корени и ценности. Новият лидер смята, че основната опозиционна партия трябва да преодолее разделението между привърженици на Тони Блеър и Гордън Браун и да стане партия на идеалисти, а не само на мениджъри. "Пътят обратно към властта не е само анализ на изборните резултати - той зависи и от фундаменталните възгледи", каза той.

Двамата братя са потомци на полски евреи, намерили убежище в Англия. Бащата Ралф Милибанд е известен интелектуалец марксист, посочва АФП.

Ед и Дейвид са на различни позиции и за войната в Ирак. Дейвид подкрепи интервенцията в Ирак през 2003 г., докато Ед я нарича трагична грешка.

Дейвид бе приближен на Тони Блеър, а Ед се издигна в сянката на големия си съперник Гордън Браун, който го нае да му пише речите през 1994, а след това като съветник след победата на партията на изборите през 1997 г.. През 2008 г. той стана министър на енергетиката в кабинета на Браун.

Ед Милибанд има 15-месечен син с приятелката си Джъстин Торнтън, която е адвокат.

Споделяне

Още от Свят