С ново обвинение Миню Стайков остава за постоянно в ареста

С ново обвинение Миню Стайков остава за постоянно в ареста

Алкохолният бос Миню Стайков остава за постоянно в ареста, реши спецсъдът. Поводът е новото обвинение за деклариране на неверни данни с цел да се получат средства от еврофондове, което му бе повдигнато миналата седмица. Решението за постоянното задържане може да се обжалва.

Стайков е в ареста от 8 месеца по друго обвинение – за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпление. По закон той трябваше да бъде освободен, тъй като изтича максималният срок за задържането под стража. С новото обвинение обаче арестът се удължава.

Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Става дума за пари, отпускани за развитие на селските и райони и засаждане на нови лозя.

Акцията за злоупотреба с еврофондове съвпадна искането на адвокатите на Стайков прокурорът по делото за контрабандните цигари Ангел Кънев да си направи отвод. Това даде повод на адвокатите на бизнесмена да твърдят, че прокуратурата има специално отношение към него. Според тях целта той да бъде държан на всяка цена в ареста.

Защитата на бизнесмена твърди, че Кънев е заинтересован от изхода на това дело, тъй като преди години е купувал земи от фирма, свързана основния му конкурент в алкохолния бизнес – "Винпром Пещера".

Справка в Имотния регистър сочи, че дружеството "Омега Агро Инвест" е продало на Кънев нива край Поморие. Фирмата е регистрирана през 2010 г. сочи справка в Търговския регистър. Едноличен собственик на капитала тогава е "Винпром Пещера" АД.

През следващите години са правени множество промени в регистрацията, като последната е от началото на април. В момента собственик се води "Агрион Инвест", а делът на "Винпром Пещера" е прехвърлен на дружеството "Уинслоу Ленд Инвест" през 2013 г. Впоследствие тази фирма сменя името си на "Агрион Инвест", както се нарича и до днес.

Искането бе определено от прокуратурата като опит Кънев да бъде отстранен от делото. Според държавното обвинение няма причина той да се оттегля.

"През 2016 г. и 2017 г. прокурор Ангел Кънев е закупувал земеделски имоти в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, включително и чрез търгове, провеждани на сайта на фирма "Агрион". Както тези, така и други притежавани от него земеделски имоти (закупувани от частни лица), са придобити на пазарни цени и плащанията по всички сделки са извършвани по банков път. Паричните средства за тези сделки са с ясен и деклариран по съответния законов ред произход. Прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, сочени от обвиняемия Стайков като конкуренти", заявиха от прокуратурата по повод искането на бизнесмена.

Споделяне

Още по темата

Още от България