С новото разширяване Европа отива към налагане на ценностната си система на света

Европа става неспокойна. Скоро границите на ЕС ще се простират от Атлантика до Черно море, а населението на най-големия търговски блок в света ще нарасне до почти 490 млн. души - повече от населението на САЩ и Япония, взети заедно. С това започва обширна статия в броя на в. “Файненшъл таймс” от петък, посветена на икономическите последици от разширяването на Европейския съюз с още две страна – България и Румъния и цитирана от БТА.

От някои европейски столици приемането на България и Румъния през 2007 г. или 2008 г. изглежда като обезпокоителен сигнал за пренапрягане, подхранвайки опасенията, че ЕС става твърде тромав и твърде изпълнен с различия, за да има реално влияние в глобализирания свят, се казва в статията.

От Вашингтон нещата изглеждат по различен начин. Високопоставени американски представители смятат това разширяване за поредна стъпка в създаването на истински гигант, който ще използва икономическата си мощ, за да налага европейските ценности на останалия свят, посочва влиятелното британско икономическо издание. То цитира бившия посланик на САЩ в Брюксел Рокуел Шнейбъл, според когото ЕС "все повече се стреми да действа като световен икономически регулатор".

Като имаме предвид това, не е особено изненадващо, че наследникът му Бойдън Грей не е дипломат от кариерата, а юрист, чиято задача е да намали търканията между двамата най-големи търговски партньори в света, допълва вестникът.

Той съобщава, че в четвъртък Бойдън Грей е представил планове за подобряване на регулаторното сътрудничество между ЕС и САЩ и е коментирал, че "от гледна точка на САЩ основният проблем не е толкова в това, че нашите регулаторни норми се различават, колкото в това, че според общото мнение Европа е свръхрегулирана, а това задушава растежа".

“Файненшъл таймс” допълва, че търгуващите с Европа компании трябва да се съобразяват със стандартите на ЕС, които често са по-малко толерантни към рисковете, отколкото американските стандарти. Освен това, европейските регулаторни норми отразяват различни културни предпочитания - например, определянето на строги правила за опазване на околната среда или отхвърлянето на тестовете върху животни.

Бившият американски посланик в Брюксел Рокуел Шнейбъл отбелязва още, че единственият начин да се гарантира, че европейските стандарти не поставят индустрията на ЕС в неизгодно положение по отношение на конкурентната способност, е да се направи така, че индустрията по целия свят да работи по същите стандарти.

Да не се прави бизнес с Европа е непривлекателен избор, продължава анализа си вестникът. Той цитира МВФ, според който 27-членният блок ще има брутен вътрешен продукт (БВП) на стойност 14 290 млрд. долара (11 133 млрд. евро), което повече от БВП на САЩ (13 943 млрд. долара).

Влиянието на Европа в областта на регулацията е особено очевидно при автомобилите - стандартите и нормите на ЕС в тази сфера се прилагат от държави по целия свят - Япония, Китай, Индия, Южна Африка, Австралия.

Това означава, че европейските производители на автомобили като Фиат, Пежо, Фолксваген могат просто да доставят колите си в Япония или другаде, без да правят скъпоструващи промени на моделите си или да получават одобрението на властите в съответната страна, отговарящи за сигурността. В същото време американските фирми като “Дженеръл мотърс” и “Форд” трябва да убеждават японските власти, че техните коли отговарят на изискванията на местните закони.

Новият посланик на САЩ в ЕС Бойдън Грей похвали кампанията за по-добро регулиране, започната от еврокомисаря за предприемачеството и промишлеността Гюнтер Ферхойген. “Файненшъл таймс” отбелязва, че потокът от регулаторни разпоредби значително е намалял, след като сегашната Европейска комисия е встъпила в длъжност през 2004 година.

Но самият Ферхойген признава, че страстта към регулиране все още съществува в Брюксел, да не говорим за Европейския парламент и членовете на националните правителства.

В книгата си "Следващата суперсила?" Рокуел Шнейбъл посочва, че Европейската комисия умее много добре да използва икономическата мощ на съюза.

ЕС е регулаторна машина, бълваща общи стандарти, за да гарантира ефективното функциониране на единния пазар, което е от голяма полза за компаниите. Подобни правила се приемат с мнозинство, така че не е задължително разширяването на ЕС да доведе до затруднения в законодателния процес, отбелязва изданието.

Като изработва общи стандарти за своите членове, ЕС на практика налага същите правила на компаниите, търгуващи с Европа - нещо, което дава сериозно предимство на европейските фирми, посочва в заключение Файненшъл таймс.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?