С още 104 хил. лв. кабинетът ще стимулира наемането на млади безработни

Още 104 хил. лв. ще отпусне правителството за откриване на нови работни места за младежи до 29-годишна възраст. Решението бе взето на заседанието на Министерския съвет в сряда, когато бяха гласувани новите промени в Националния план за действие по заетостта през 2013 година.

 

Предвидената сума е достатъчна да осигури първа работа на 300 квалифицирани млади хора до края на годината. Това включва средствата за покриване на разходите на работодатели, които да разкриват работни места за наемане на безработни до 29-годишна възраст на длъжности, отговарящи на тяхната квалификация. Условието е младежите да са завършили средно или висше образование, както и да нямат трудов стаж. Периодът на субсидиране е от 6 до 18 месеца, като размерът на сумите ще нараства от 30 на сто за първите шест месеца, на 50 на сто от седмия до дванайсетия месец включително, и 75 на сто за оставащия период.

 

От регистрираните в бюрата по труда до 24-годишни 7.9 процента са висшисти, стана ясно от данни, изнесени от пресцентъра на кабинета. Общо 34 412 млади хора са останали без работа до края на юли 2013 г., от тях 63.6 на сто са без квалификация.

 

Младите хора до 29-годишна възраст са сред най-уязвимите групи на пазара на труда и срещат най-много трудности при намиране на работа. През април Съветът на Европейския съюз прие препоръка за създаването на Гаранция за младежта, както и за намаляване на младежката безработица. Това стана причина Народното събрание да гласува спешни промени в Закона за насърчаване на заетостта, с които се въведоха нови насърчителни мерки в подкрепа на заетостта на младите хора.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?