С още два златни медала Майкъл Фелпс продължава да бие рекорди

С още два златни медала Майкъл Фелпс продължава да бие рекорди

Американският плувец Майкъл Фелпс спечели във вторник 20-ия и 21-вия си златeн медал от олимпийски игри. През тази знаменита вечер куршумът от Балтимор първо спечели титлата на 200 метра бътерфлай, която му се изплъзна на предните игри в Лондон.

Фелпс успя да победи само с четири стотни японеца Масато Сакай. 19-годишният унгарец Тамаш Кендереши, който беше най-бърз в сериите и полуфиналите, успя да спечели бронзов медал.

Буквално минути по-късно Фелпс се окичи и с 21-ия си златен медал. Това стана с щафетата 4 по 200 метра свободен стил. Американският квартет в състав Конър Дайър, Таунли Хаас, Райън Лохте и Майкъл Фелпс беше най-бърз и финишира за 7.00.66 мин. Втори и трети завършиха съответно Великобритания (7.03.13) и Япония (7.03.50).

Така Майкъл Фелпс вече има 25 медала от олимпийски игри, от които 21 златни. На далечно второ място във вечната ранглиста на олимпийците е гимнастичката Лариса Латинина (СССР) с 18 медала, от които 9 златни. В индивидуалните дисциплини Фелпс има 12 златни медала, а Латинина – 6.

С това обаче не се изчерпват рекордните постижение на Фелпс, отбелязва сайтът Дневник.бг.

Той стана първият човек, който печели златен медал в индивидуална дисциплина в плуването 12 години след първата си титла. Фелпс вече е и най-възрастният плувец, олимпийски шампион, като подобри 96-годишния рекорд на хавайската сърф легенда Дюк Каханамоку от 1920 г.

На път е да подобри и един много по-стар рекорд - 12-те олимпийски титли на Фелпс в индивидуални дисциплини водят далеч в миналото.

Леонидас от Родос спечелил 12 титли през II век пр. н. е. Всепризнат като бегач, той печели титли на четири олимпиади в три дисциплини - стадион (спринт), диаулос (по-дълго бягане, около 400 м) и оплитодромос (бягане с военно снаряжение). Историците го определят като най-добрия спринтьор на Стария свят. Смята се, че той е спечелил най-много олимпийски титли по време на древните олимпийски игри.

Фелпс има шанс да изпревари Леонидас, ако спечели титлата в една от останалите си две индивидуални надпревари до края на игрите в Рио - 100 метра бътерфлай и 200 метра съчетано плуване.

САЩ взеха и трети златен медал в плуването миналата нощ, което им позволи в края на четвъртия олимпийски ден отново да изпреварят Китай и да излязат начело в класирането по медали.

Младата звезда Кейти Ледецки взе втората си победа в Рио – този път на 200 м свободен стил. За разлика от плуването си на 400 метра обаче тя имаше много силна конкуренция. Ледецки победи с 1:53,73 минути, пред шведката Сара Шострьом с 1:54,08 минути и австралийката Ема Макиън с 1:54,92 минути.

Третия си златен медал от от Рио 2016 спечели унгарката Катинка Хошсу. Тя беше най-бърза на 200 м съчетано плуване с олимпийски рекорд - 2:06,58 сек. След нея останаха британката О'Конър и Мая Дирадо от САЩ.

Споделяне

Още от Рио 2016

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?