С особени мнения КЗК не уважи жалбите срещу "Кенпайп" за газовата връзка със Сърбия

С особени мнения КЗК не уважи жалбите срещу "Кенпайп" за газовата връзка със Сърбия

С особеното мнение на двама от шестте си членове Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение жалбите на четири дружества срещу избора на ДЗЗД "Кенпайп БГ" да строи газовата връзка на България със Сърбия. Решението на антимонополния орган, което е взето на 29 юли, обаче може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му пред засегнатите страни. Предстои да се види дали ще има иск срещу отхвърлянето на жалбите, но мнението на мнозинството за това не се споделя от председателя на КЗК Юлия Ненкова и от Красимир Зафиров, който влезе в комисията като номинация на партията на бизнесмена Христо Ковачки - БДЦ, а свързваната с Ковачки фирма "Атоменергоремонт" е след обжалващите.

Дружеството, в което българският клон на канадската "Кенпайп Индъстрис Интернешънъл" и българското ѝ дружество "Кенпайп Индъстрис Интернешънъл България" държат съответно 5 и 95 на сто, бе избрано в началото на юни да строи 62-километровия български участък от общо 170 км трасе от София до Калотина и Ниш.

Първото място му осигури цената от 136.8 млн. лв. без ДДС и предложение да изгради връзката за 300 дни при прогнозна стойност от 143 559 450 лв. без ДДС и поискани 350 дни за завършване на строежа от датата на подписването на контракта.

Реално трима от отстранените кандидати и двама от участниците, оставени назад в класацията на обществената поръчка, обжалваха избора на "Кенпайп", но единият иск не бе уважен още в първата фаза, а другите четири бяха обединени в едно производство.

От "АйБиЕс-Интергаз", която с цена от 129.8 млн. лв. без ДДС остана трета, твърдят, че тяхната оферта не е оценена правилно, тъй като не е била приложена както трябва методиката за оценката на предложенията.

Според ДЗЗД "Интернешънъл Газ" на българската "Главболгарстрой" при избора на "Кенпайп" не е ясно мотивирано защо техническото предложение на конкурента им е оценено с максималния брой точки. Не е посочено и как техническият проект ще се отрази върху околната среда, претендира загубилият кандидат.

Отстранената ДЗЗД "Нова газ 2021", в която водещ участник е свързваната с Христо Ковачки "Атоменергоремонт", смята, че неправилно не е допусната заради нередовно подписване на внесени електронни документи с квалифициран електронен подпис. Претендентът твърди, че именно избраната "Кенпайп" и конкурентите "АйБиЕс" и "Интернешънъл Газ" е трябвало да бъдат отстранени от надпреварата, тъй като ползват едни и същи експерти в екипите си.

Италианската "Бонати" пък твърдеше, че е недействително споразумението за създаването на гражданското дружество ДЗЗД "Кенпайп БГ", както и на ДЗЗД "ЧИС Газ – Климатроник", чиято ценова оферта обаче надхвърли тавана на обществената поръчка и дружеството остана последно в класацията. "Бонати" смята също така, че трима от кандидатите - "Кенпайп", "АйБиЕс" и "Интернешънъл Газ", са предложили нереален срок от един ден за изработването на инвестиционен проект с работни чертежи и и детайли.

На петия недоволен от развитието на търга – ДЗЗД "Интербел 99", също недопусната до финално отваряне на предложението, жалбата бе счетена за неоснователна и ѝ бе отказано разглеждане.

Сега шестима от членовете на КЗК смятат, че четирите претенции са неоснователни. Ненкова и Зафиров смятат, че наистина е нереалистично за един ден да се изготви инвестиционния проект за изграждането на газопровода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?