С остри критики Прошко Прошков напусна ръководството на ДСБ

Иван Иванов фаворит за лидер на столичната организация

С остри критики Прошко Прошков напусна ръководството на ДСБ

Кандидатът на Синята коалиция за кмет на София Прошко Прошков обяви в петък решението си да напусне ръководството на ДСБ. Пред Mediapool той обясни, че не одобрява пътя, по който е поела партията и отправи остри критики към политиката ѝ. Той съобщи, че ще остане член на ДСБ и ще концентрира цялото си внимание върху задълженията си на общински съветник в Столичния общински съвет.

Оставката на Прошков идва в ключов момент за столичната организацията на партията. В събота ще се проведе общо събрание на структурата, а очакванията са Атанас Атанасов да обяви оттеглянето си от лидерския пост. Той заемаше тази позиция от създаването на ДСБ.

Като фаворит за мястото се сочи депутатът Иван Иванов, а темата за напускането на Прошков ще бъде водеща на събранието. Mediapool се свърза с други общински съветници от ДСБ в София, които изказаха изненадата си от взетото решение. Прошков беше трети на кметските избори след Йорданка Фандъкова и Георги Кадиев, но бе критикуван, че не е успял да изтегли резултата на листата със съветници на коалицията, но резултатите бяха близки и в полза на кметската кандидатура.

Според него обаче ДСБ генерално не върви в правилната посока, защото партията не анализира правилно резултатите от последните няколко вота. "Не искам да съм част от взимането на решенията, които предстоят, защото не одобрявам пътя, по който вървим", каза Прошков. Той разказа, че се е опитал да допринесе със своя анализ на изборните резултатите пред ръководството на партията, но мнението му не е било прието.

"Няма да мога да бъда полезен при това положение. Ситуацията се приема бравурно и щастливо, вместо да си кажем честно:"Момчета, ние сме зле". Трудно показваме кои сме. Имаме проблем и с последователността на политиката си, което се проявява основно към ГЕРБ. По време на цялата кампания трябваше да обяснявам, че ние всъщност не сме били с тях в общинския съвет. Като свой успех приемаме избирането на общински съветници, излъчени от всевъзможни странни коалиция, както и шестото място в Пловдив и Варна. В същото време изборите в София са считани за провал. Да, те са провал, но София остана единственото място, което ни държи в реалната политика", коментира общинският съветник от ДСБ.

Според него основният проблем на политиката на партията е, че е превърнала преминаването на 4-процентовата бариера в главна своя цел.

"Това не е най-смислената кауза. На мен лично каузата на ДСБ започва да ми се губи. Синята коалиция се превърна в коалиция на страха, а това не може да доведе до нещо смислено. Получава се своеобразен параграф 22. Ние искаме от хората да гласуват за нас, за да имат представителство в парламента и оттам да чуят нещата, които те мислят. По този начин структурите и членовете на ДСБ атрофират, защото никога няма да ни предстои, че някога ще вземем участие при взимането на големите решения в политиката. Бариерата от 4-процента се е превърнала и във вид бариера пред мисленето. Аз искам да правя реална политика и затова ще съсредоточа усилията си на общинско ниво. В момента ние не правим такава политика. Никога не съм мечтал да говоря с хората и предпочитам да го правя като редови член на ДСБ.", коментира Прошков.

Бившият кандидат за кмет заяви, че в този си вид Синята коалиция прилича на "коалиция на страха" и не желае да участва в "апаратните" преговори със СДС за общо участие на парламентарните избори през 2013 година. Прошков каза, че е мислил няколко месеца преди да вземе решението си да напусне ръководството на партията.

"Надявам се мнението ми да бъде прието като повод за дискусия в партията. Не крия, че сърцето ми е в синята партия, приятелите са ми там, но ще продължа да работя само на общински терен", каза още Прошков.

 

В отговор на въпрос дали напускането му има нещо общо с витаещите слухове за предстоящо партньорство с Меглена Кунева, Прошков коментира, че тези слухове са " апаратни игри". "Търсенето на врага с партиен билет не е политика. Това е безмислица. Аз напускам ръководството на ДСБ, а не ДСБ", обясни Прошков. На този етап бившият еврокомисар е регистрирала единствено гражданско сдружение "България на гражданите" като заяви, че всеки може да подаде молба и да бъде приет като член. По закон членството в партия не е пречка пред членството в гражданско сдружение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?