С отстъпки за авиопревозачите Летище "София" ще насърчава трафика

Междуконтиненталните полети с 99% по-ниски такси за кацане

С отстъпки за авиопревозачите Летище "София" ще насърчава трафика

Летище "София" ще насърчава увеличаването на трафика с отстъпка от 99% при кацане на междуконтинентални полети, съобщи концесионерът "СОФ Кънект" в сряда.

Отстъпките за авиопревозвачите са за периода 1 октомври - 31 декември 2021 г., а след допълнителни консултации, срокът може да бъде удължен и за 2022 г., е посочено в съобщението.

Стратегическа цел, заложена в програмата на летищния оператор, е стартирането на междуконтинентални полети до Северна Америка и до Азия.

Друг важен приоритет е превръщането на летище "София" в регионален хъб и насърчаването на трансферния трафик, като за трансферно преминаващи пътници по редовни международни и вътрешни линии отстъпката е 60%, посочват от "СОФ Кънект".

За развитието на туризма, стимулирането на българската икономика и свързаността на регионите концесионерът предвижда стимули и за вътрешните полети. Превозвачите с редовни пътнически линии до Бургас и Варна ще ползват отстъпка от такса кацане в размер съответно на 70% и на 90%.

Предвижда се намаляване на такса паркинг за базирани в София самолети. За паркирането на повече от 3 самолета на една авиокомпания, отстъпката е 15%, а при повече от 6 въздухоплавателни средства е 30%. Мярката е насочена към развитието на директните редовни полети и по-добрата въздушна свързаност.

"Новата програма цели да стимулира трафика през летище "София", като осигури възможности за откриване на нови дестинации, увеличаване на полетните честоти, привличане на нови авиокомпании и създаване на дългосрочни, стратегически партньорства. Всичко това е в полза на пътниците, които ще имат по-голям избор за планиране на своите пътувания. Нашите действия са насочени и към развитието на туризма и икономиката, които са неразделна част от авиационния бизнес", казва Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на "СОФ Кънект" АД.

За първите три месеца (май, юни и юли 2021 г.) от дейността на новия оператор четири авиокомпании - "Ел Ал", "Таром", "Бритиш Еъруес" и "Аерофлот", възобновяват полетите си.

Нови сезонни дестинации за летище "София" са Корфу, Родос и Солун.

Наблюдава се тенденция за увеличаване на полетните честоти при повечето опериращи авиокомпании през летните месеци – юли и август.

Съобщението за обявените от концесионера отстъпки идват ден преди изслушването на министъра на транспорта за концесията на летището, която беше подписана от кабинета на Бойко Борисов. Изслушването е по искане на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?