С отстраняване на журналисти Пирински пробва новите правила в НС

С отстраняване на журналисти Пирински пробва новите правила в НС

Председателят на Народното събрание Георги Пирински пробва в сряда елементи от замислената от него нова организация на работата на парламентаристите. Към 13 часа по време на пленарното заседание той помоли парламентарните фоторепортери да напуснат залата и да прекратят снимките си.

Досега фоторепортерите можеха да снимат по всяко време в течение на заседанията. Така работата на народните представители или отсъствието им от залата, гласуването с повече от една карта, празните места, четените от тях вестници по време на обсъжданията на законопроекти или обратното – активността на някои депутати, ставаше повод за непрестанни обществени полемики.

Пирински пробва в сряда още едно от замисляните нововъведения. Веднага след почивката в 11.30 часа той подложи на гласуване един след друг три законопроекта на първо четене, като преди това призова депутатите да заемат местата си. Гласуването стана бързо и проектите минаха за много кратко време.

Сред промените, които предлага председателят на Народното събрание и които целят повишаване на ефективността на работата и намаляване на публичните демонстрации, са гласуването на законопроектите да се извършва в определен ден и час, така че депутатите да са предупредени и да са в пленарната зала. Пирински предлага още обсъжданията на второ четене на законопроектите да се извършват в комисии, а в пленарна зала гласуването да става без обсъждания.

Промените в работата на парламента още не са предложени и на Председателския съвет.

Във вторник премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев съобщи, че се обмисля и разделянето на пленарните заседания между парламентарните сгради на площад “Народно събрание” и площад “Александър Батенберг” (бившия Партиен дом).

Станишев тогава уточни още, че неговият партиен заместник и председател на Народното събрание Георги Пирински е внесъл за обсъждане програмата си за подобряване работата на парламента. До седмица документът ще бъде предложен за обсъждане и сред партньорите в тройната коалиция.

Според идеята на Станишев, основната сграда на Народното събрание не бива да се превръща в музей и трябва да бъде “изпълнена с живот”.

В проектопрограмата на Пирински е заложено там до се провеждат официалните заседания на парламента, петъчният парламентарен контрол, както и обсъжданията на законопроектите на първо четене, когато се води основният политически дебат по предлаганата норма.

Същевременно сградата ще бъде освободена от цялата администрация и тя ще се премести на площад “Ал. Батенберг”. В бившия Партиен дом ще се провеждат и гласуванията на второ четене на законопроектите, като по-голямата част от дискусиите и работата по текстовете ще се извършват в комисии.

Преди време Пирински за първи път лансира идеята си за оптимизиране на работата на парламента чрез въвеждането на дни и часове за гласуване, както и чрез ограничаването на времето за дискусии при второто четене на законите. Позицията на председателя на Народното събрание е, че основната работа по второто четене е в комисията, където всъщност трябва да се водят професионалните дебати.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?