С пари от ЕС може да направим гаранционни фондове за дребния бизнес

Европейският инвестиционен фонд e направил предложение на България за мениджмънт на фондове за улеснение на финансирането на малки и средни предприятия при кандидатстването за средства от структурните фондове на Европейския съюз. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева пред журналисти във вторник.

Такива гаранционни и венчърни програми може да се създадат с парите от европейските програми, допълни тя.

Съвсем скоро предстои решаването на въпроса за създаването на Националния гаранционен фонд, който ще се попълва с бюджетни средства. Сформирането му се дискутира доста усилено през последните години по искане на бизнеса, но реални стъпки за това така и не бяха предприети от предишното правителството на Симеон Сакскобургготски.

Радева изнесе и данни от проучване на социологическата агенция "Витоша рисърч" за участието на малките и средни предприятия в усвояването на средствата от структурните фондове. Според 41,7 на сто от анкетираните са посочи като основен проблем  при покриването на европейските изисквания от българските малки и средни фирми недостатъчния финансов ресурс. Близо 17,7 на сто от анкетираните иновативни фирми и 14,7 на сто от неиновативните смятат, че именно осигуряването на съфинансиране затруднява кандидатстването за средства от ЕС. В същото време банковият кредит е скъп и недостъпен източник за по-голямата част от българските малки и средни предприятия, показва изследването.

Сред условията за получаване на средства от структурните фондове е размерът на собственото съфинансиране да не е по-малък от 40 на сто, припомни Нина Радева.

Министерството на икономиката планира да подготви самостоятелна интернет-страница с информация за оперативната програма "Конкурентоспособност", в която ще са обяснени начините за българските фирми да внасят проекти пред структурните фондове.

На бизнеса ще се раздават и брошури с подробно описание на стъпките по процедурите за кандидатстване по европрограмите, каза Радева.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?