С пари от излишъка плащат 40 на сто от ремонтите на шосета

С пари от излишъка плащат 40 на сто от ремонтите на шосета

За разплащане на извършени ремонти по републиканската пътна инфраструктура през тази година са планирани общо 145 млн.лв., съобщи в четвъртък директорът на фонд “Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев. Фондът получи 247.5 млн.лв. от излишъка за тази година. С основната част от тези пари ще отидат за 190 пътните отсечки.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов поясни, че в началото на година е трябвало да избират дали да възложат повече обекти за ремонт с уточнение, че разплащането ще стане през януари 2008 година. “Ние очаквахме, че през тази година ще се реализира излишък, част от който ще отиде за разплащане на вече извършеното строителство”, каза той.

Между 30 и 40 на сто ремонтираните пътни отсечки през тази година ще платят с парите от излишъка, поясни Георгиев. От преизпълнените приходи 20 млн.лв. са планирани за извършено капитално строителство, допълни той. По-големите проекти, включени в тези разходи, са отсечката от автомагистрала “Марица” от Харманли до Свиленград и ремонтът на моста над река Янтра при Бяла, Русенска област, където преди година падна градски автобус. Близо 10 млн.лв. ще се заделят и за проектиране.  Само за отчуждителните процедури по отсечката от автомагистрала Хемус – София – гара Яна, която ще се финансира от оперативна програма “Транспорт”, ще се дадат 17 млн.лв. от излишъка, коментира Веселин Георгиев. 

 Няма да успеем да се разплатим за всички обекти до края на годината, уточни министър Гагаузов. Той не спомена точно колко точно пари ще останат да се изплащат за следващата година, но каза ,че сумата се вмества в нормалния преходен годишен остатък, който годишно е около 50-60 млн.лв.   

Други 47 млн. лв. ще отидат за благоустройствени дейности. От тях 25 млн. лв. са за разплащане на работата по ВиК-обекти, 15 млн. лв. – за подобряване на уличната инфраструктура, както и за решаване на жилищните проблеми на ромите, а за дейности по кадастъра са предвидени 2 млн.лв.

Парите за ВиК работите ще се разпределят между 86 обекта, каза заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Водоснабдяването на курортните комплекси Банско, Пампорово и района от Бяла до Обзор са сред по-големите обекти, включени в парите от излишъка, поясни заместник-министърът.

Споделяне

Още от Бизнес