mediapool.bg Ти си това, което четеш

С пари от СО2-търговията продължава общинското саниране и купуването на електромобили

18:14 | 11 януари 2017 | 0 коментара

Нови 15.298 млн. лв. от приходите от продажбата на държавни парникови емисии се предоставят за продължаване на програмата за саниране на общински сгради и закупуване на електромобили за нуждите на местната и държавната власт, реши правителството на заседанието си в сряда. То разпредели постъпленията от ранната търговия с въглеродни газове през 2012 г. и на очакваните приходи от тазгодишните търгове.

Във фонда за сигурност на енергийната система, който покрива разходите на "Националната електрическа компания" (НЕК) за закупуването на зелена енергия и по дългосрочните договори с американските въглищни централи, през 2017 г. ще влязат 210 млн. лв. от очакваните постъпления от държавното парникова търговия. Отделно всички електроцентрали и газовият и електропреносният оператори внасят по 5 процента от оборотите си. Прогнозите са те да осигурят през тази година във фонда близо 237 млн. лв. и общият му размер на компенсацията за НЕК ще е близо 437 млн. лв. През 2016 г. от парниковите емисии преводите към този фонд са били за над 166 млн. лв., сочи справка на екоминистерството, предоставена на Mediapool.

Други близо 15.3 млн. лв. от останали приходи от парниковата търговия през 2012 г. се предоставят на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) и ще бъдат изразходвани за продължаване на програмите за саниране на държавни и общински сгради и за купуване на електромобили от публичните институции.

От стартирането на Инвестиционната програма за климата, в чиито рамки се изпълняват тези две програми, през март 2015 г. до момента е подобрена енергийната ефективност в 58 публични сгради. Стойността на изпълнените мерки е била за 20.5 млн. лв., а субсидията от НДЕФ – за 17.4 млн. лв. Това са училища, детски градини, спортни зали, университетски сгради, читалища и др. В момента се изпълняват още 8 обекта за общо 4.6 млн. лв., от които субсидията е 3.438 млн. лв.

В процес на сключване на договори с изпълнители или в тръжни процедури за избор на изпълнители са още 11 обекта за общо 5.5 млн. лв. с очаквана субсидия от 4. 65 млн. лв. Става дума за общо 77 обекта на обща стойност над 30 млн. лв. и субсидия 25.65 млн. лв., съобщиха от министерството на околната среда и водите

По схемата за електромобили е било одобрено субсидирането на закупуване на 34 електромобила и 10 плъгин хибрида на 22 общини и 4 държавни институции. Тяхната доставка върви успешно, допълниха от ведомството. В рамките на сега отпуснатите средства то очаква разширяване на закупуваните екологични автомобили с микробуси и малки превозни средства – товарни, почистващи и др.

С реализацията на такива проекти ще се постигне намаляване на емисиите на парникови газове, ще създаде трудова заетост в малки населени места, ще намалят разходите на общините за отопление и осветление на детски градини, училища, болници и др., очакват от ековедомството.

Още по темата
Още от Бизнес