С пари от въглеродни емисии ремонтират училището на Бойко Борисов

С пари от въглеродни емисии ремонтират училището на Бойко Борисов

С пари от въглеродни емисии започва ремонтът на училището на Бойко Борисов в Банкя, съобщи столичният зам.-кмет по строителство Ирина Савина.

 

Най-голямото училище на Балканите, както се рекламира на сайта си, има 9 корпуса и разгърната застроена площ от над 15 000 кв.м. То ще бъде основно санирано. С реализацията на предвидените мерки за енергийна ефективност не само ще бъде осигурен топлинен комфорт на учениците, но и ще бъде постигната значителна икономия на средства, които ще могат да се използват за други подобрения на базата, посочи Савина. 

 

Освен 78-о училище в Банкя, със средства от националния доверителен екофонд вече беше обновено 56-о училище в жк.”Люлин”. Отпуснатите средства общо за двете училища бяха 2 млн. лв.

 

Националният доверителен екофонд финансира зелени проекти чрез продажбата на квоти за емисии парникови газове.

 

Сега Столична община кандидатства за енергийно обновяване на още три училища - 146 ОУ в район “Връбница”, 85 СОУ в район “Кремиковци” и 29 СОУ в район “Сердика”. Размерът на планираните инвестиции общо за трите училища е 1.48 млн.лв., от които 85% (1.26 млн.лв.) безвъзмездна помощ от националния фонд. Останалите 220 000 лв. са съфинансиране от бюджета на Столична община.

 

Планира се да бъде подменена дограмата, да се постави топлоизолация на външните стени, покривите и подовете, както и да се направи основен ремонт на отоплителни, вентилационни и електроинсталации.

 

В момента Столична община обсъжда възможността за кандидатстване за обновяването и на още четири училища през 2014 г., посочи Савина.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България