С пари от въглеродни емисии ще се санират панелки

С пари от въглеродни емисии ще се санират панелки

Общо 720 хиляди панелни жилища могат да бъдат санирани със средства от продажба на спестени от държавата емисии въглероден двуокис, съобщи в четвъртък министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред участниците в конференция за недвижими имоти.

Идеята е с парите от подготвяната от държавата продажба на квоти парникови газове държавата да подпомогне гражданите в процеса на саниране на жилижата им.

Преди около месец министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи, че се търси схема да продажбата на икономисани количества парникови газове. Страната ни има спестени около 250 млн. т еквивалент на въглеродния двуокис, които се оценяват на над 1 млрд. евро.

Плевнелиев коментира, че схемата за държавно подпомагане на санирането с пари от въглеродни емисии може да е като действащата в момента съвместна програма на МРРБ с ПРООН за саниране на панелните жилища.

По програмата са рехабилитирани 32 сгради, като гражданите участват в повишаването на енергийната ефективност на домовете си с по около 102 лв. на квадратен метър. Това означава, че санирането на едно панелно жилище от 60 квадратни метра излиза около 7000 лева, към което държавата дава дава още толкова средства. Енергийният ефект след санирането се изразява в икономия от около 75-80 процента, обясни регионалният министър.

По думите му схемата за такъв вид финансиране на санирането на панелки ще се реши след окончателно решение по въпроса с търговията на вредни емисии на срещата на върху в Копенхаген през декември.

Плевнелиев заяви още, че пътностроителни фирми се страхуват да заведат дела срещу агенцията "Пътна инфраструктура", която им дължи 130 милиона лева, защото се опасяват, че няма да бъдат допуснати до участие в други тръжни процедури. Министърът определи това като скандално, нечестно и дори незаконно. Той припомни намерението на държавата да подготви споразумение с търговските банки и браншовите организации за разсрочване на плащания на МРРБ за 180 млн. лв. към пътностроителни фирми, на чиято база те при нужда да могат да получат мостово финансиране.

Окончателното изплащане на средствата на пътните фирми ще стане до края на следващата година с поетапни трансфери през второто полугодие, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?