Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

С пари за онколекарства са плащани заплати и ремонти

57 коментара
С пари за онколекарства са плащани заплати и ремонти
Години наред от парите за скъпоструващи онколекарства е пестено, харчени са за ремонти и чиновнически заплати и като цяло управлението им е било неефективно. Последствията от лошото управление са дълги списъци на чакащи за лекарства пациенти, забавяне или прекъсване на животоспасяващо и животоподдържащо лечение и за капак – хвърлени на вятъра 2 милиона лева за информационна система, която не съществува. Това показва доклад на Сметната палата за периода от началото на 2006 година до края на 2009 година, който беше представен в понеделник.

“За тези четири години има сериозен провал в мениджмънта на Министерството на здравеопазването при доставката на лекарства за онкоболни“, коментира председателят на Сметната палата Валери Димитров. Периодът на проверката обхваща управлението на трима министри – Радослав Гайдарски, Евгений Желев и Божидар Нанев, но същите констатации присъстват и в предходен доклад на палатата от 2005 година.

Според Димитров липсата на пари, каквото е дежурното оправдание на министерството през годините, не е основен проблем. Той заяви, че основните проблеми са неефективното изразходване, както и икономисването на пари и пренасочването им за други неща.

В същото време пациенти са чакали между три и шест и дори повече месеци без ясни критерии за това кой кога да получи лечение.

С парите за лекарства са правени ремонти и плащани заплати

Димитров обясни, че са били пестени средства от първоначално предвидените в бюджета, като за четирите години общата стойност на спестеното от скъпоструващото лечение е 49 млн. лева. През одитирания период бюджетът в това перо е коригиран девет пъти, като осем пъти това е било в посока намаление. През 2006 година 765 000 лева са били пренасочени и с тях са платени обезщетения на здравни чиновници.

През 2007 година 8.6 млн. лева са били пренасочени за ремонти в лечебни заведения, а през 2008 година 5 млн. лева от парите за лекарства са дадени за заплати на персонал. През 2009 година пък 18 млн. лева са “орязани“ като разход в рамките на бюджетните иконоимии заради кризата, макар тогава от министерството да уверяваха, че парите за лекарства няма да се пипат. В понеделник от министерството заявиха, че  парите за онкоболните са намалени заедно с всички останали разходи заради наложените от правителството икономии, но при управлението на ГЕРБ не са пренасочвани средства за лекарства към други пера.

През годините парите за онколекарства са били пестени както заради това, че не са отчитани реалните потребности от медикаменти, така и заради множество прекратени по различни причини процедури по Закона за обществените поръчки. Така остават недоговорени доставки на редица медикаменти, което е лишило пациентите от тях и освен това е спестило средства.

Според Сметната палата в някои случаи министерството е можело да избегне тромавите търгове. Става въпрос за лекарства, за чиято доставка години наред се явява една фирма, с която според експертите министерството е можело да сключи рамкови споразумения.

Допълнително средствата за лекарства за бюджетната година се намаляват от погасяването на стари неразплатени задължения към доставчици. До 2009 година старите задължения са били изчиствани още в първия месец на новата година. Към края на 2009 година обаче просрочените задължения вече са 31.4 млн. лева, върху които се начислятват и лихви.

2 млн. лева за липсваща информационна система

Една от основните критики на Сметната палата към министерството е за липсата на информационна система за отпускането на скъпоструващите лекарства. И макар, че през 2008 година е сключен договор за изграждане на такава система, а парите за това са платени авансово, до момента тя липсва. Договорът е бил сключен с “Консорциум 2 Верео С&T” и е на обща стойност 2 145 937 лева с ДДС, изплатени изцяло авансово срещу представена от фирмата неотменяема банкова гаранция.

Сумата включва лицензи за 874 180 лева, хардуер – 851 756 лева, разработка, внедряване и обучение на персонала на фаза планиране – 84 000 лв., обучение на персонала на фаза изграждане – 168 000 лева. и обучение на персонала на фаза предаване – 42 000 лева. Срокът за изпълнение на дейностите е бил до 100 работни дни, считано от датата на подписването – 22 декември 2008 г.. Най-голям дял от стойността по договора заемат доставката на оборудване в Информационния център на здравното министерство и доставката и инсталацията на лицензи.

Според Сметната палата основните причини за провала на проекта са честите смени в ръководството на министерството, както и грешки в самото начало на планиране на проекта.

През април 2009 година се оказало, че лечебните заведения, в които трябва да се внедрява разработката, нямат компютри и интернет връзка, както и електронни подписи. Според доклада честата смяна на състава на работната група и нейния председател допълнително затруднява окончателното внедряване, тъй като това предполага нови встъпителни и работни срещи, запознаване на новите членове с материята и ново определяне на начина и реда, по който работната група да осъществява дейността си.

От Сметната палата посочват, че от отговорите, дадени от министерството, не става ясно защо хардуерната осигуреност на работните места в болниците не е предвидена от самото начало на проекта, а възниква като проблем две години след сключването на договора.

От 1 март министерството въведе нов начин за доставка на онколекарства. Медикаментите за хормонална терапия бяха прехвърлени към НЗОК, а останалите лекарства вече ще се купуват от болниците, а не от министерството. Прехвърлянето на търговете към лечебните заведения беше разкритикувано от пациенти и специалисти. Те обявиха, че така “горещият картоф“ се прехвърля на болниците, за да може министерството да се отърве от упреците и постоянните съдебни искове на оставени без лечение онкоболни.

В понеделник от министерството коментираха, че с промяната пациентите ще имат по-добър достъп до нужната терапия.  Оттам напомниха, че през тази година са предвидени 107 млн. лева за осигуряване на скъпоструващи лекарства или с 10 % повече в сравнение с миналата година.

От Сметната палата също излязоха с препоръки към министерството като например да се регламентира реда за включване в листата на чакащите, изграждането на информационната система, подобряване координацията и т. н.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

57 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. до mitko
  #57
 2. тъп
  #56
 3. mitko
  #55
 4. N
  #54
 5. Петър
  #53
 6. Phill
  #52
 7. Lekar
  #51
 8. Сомов
  #50
 9. nik
  #49
 10. free lance
  #48

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.