С пари за здраве никога не са плащани пенсии

С пари за здраве никога не са плащани пенсии

И бивши, и настоящи управляващи отрекоха в сряда пари от здравни вноски да са били харчени за плащане на пенсии и гадаеха какво е имал предвид министър-председателят, казвайки обратното.

Пред Mediapool днешният депутат от левицата и финансов министър в правителството на тройната коалиция Пламен Орешарски категорично отрече това да е правено и допусна, че премиерът е бил подведен.

От своя страна депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова също декларира, че парите за здраве никога не са били харчени по друго направление, включително за пенсии.

Във вторник Бойко Борисов обяви, че с пари от здравни вноски "тихомълком" се плащат пенсии, като тази практика била наложена още от предишното правителство. "Повече няма да допусна да се шикалкави по тази тема и да получавам пасиви и да се чувстваме гузни за нещо, за което нямаме вина. Затова ще кажем истината. С парите от здраве тихомълком се плащат пенсии или част от тях. При това положение аз повече не искам да бъда съучастник на нещо, което съм заварил и понасям упреци заради него", каза премиерът и декларира, че оттук нататък "това няма да е така и парите за здраве ще отиват за здраве".

В отговор на въпрос на Mediapool какво е имал предвид с тези си изявления, премиерът заяви в сряда, че когато тройната коалиция е увеличила здравната вноска от 6 на 8 процента през 2009 г.,  парите отивали в резерва на НЗОК в БНБ и били част от общия фискален резерв на държавата. Без да се взимат пари конкретно от сметкита на касата, от фискалния резерв са били плащани пари за пенсии, а парите от здравни вноски са крепили резерва.

Орешарски: "Никой, даже и ГЕРБ, не е плащал пенсии с пари за здраве"

Бившият финансов министър Пламен Орешарски обаче твърди, че никога с пари за здраве не са плащани пенсии. От 2000 г. досега това никога не е правено, каза Орешарски и на базата на наблюденията си за изпълнението на сегашния бюджет добави, че и правителството на ГЕРБ също не е разходвало пари за здравеопазване за изплащане на пенсии.

Той припомни изказване на финансовия министър Симеон Дянков отпрреди две седмици в парламента, че през последните десет години резервът на Здравната каса не е бил пипан от никое правителство и е 1.2 млрд лева.

Орешарски не знае как на практика биха могли да се преливат пари между двете сфери – дали от текущите сметки или от резерва на НЗОК.

Според него от друга страна няма механизъм, по който парите на здравната касата да излязат от бюджета, защото става дума за методика на Евростат, а не за "наше хрумване".

Орешарски не може да си обясни думите на премиера с друго освен, че вероятно е "брифиран грешно". Той поиска Борисов да разясни изказването си и добави, че от разговорите си с представители на ГЕРБ е разбрал, че самите те не са наясно по въпроса.

"Това, което каза вчера премиерът в прав текст не е точно"

"Г-н Орешарски е прав. Аз също нееднократно съм го заявявала, че от парите за здраве, от нашите здравни вноски не са харчени пари по други направления", декларира председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и добави, че "това, което каза вчера премиерът в прав текст не е точно".

"Но смисълът, който той вероятно искаше да вложи в това е, че дефицитът в пенсионната система се покрива от други приходи в бюджета, които обикновено са от данъци. А приходите от здравни осигуровки, те стоят непокътнати във фискалния резерв. Друг е въпросът чисто компенсирано, нали, ако се погледне на нещата, излиза, че на практика тези неизползвани във фискалния резерв неизразходвани суми за здравни осигуровки поддържат фискалния резерв и финансовата стабилност, т.е. те компенсират в цифри сумата, която от данъци се прехвърля към осигуровки, за да се покрие дефицитът на пенсионната система", разясни Стоянова пред БНТ.

Тя каза, че "естествено" е била изненадана от вчерашния развой на събитията, което било съвсем нормално само няколко дни, след като в парламента бе внесен проектът за държавния бюджет за 2011 година.

Нейното единствено притеснение по по повод обявеното от министър-председателя вдигане на осигуровките за пенсия е как то ще рефлектира върху бизнеса и върху събираемостта на тези осигуровки.Според Менда Стоянова рееакциите на бизнеса в тази ситуация са нормални така, както биха били реакциите за всяко друго вдигане на данъчната тежест.

"Ние всички знаем, че вдигането на данъчната тежест, това е вид данъчна тежест, рефлектира негативно върху бизнеса", каза тя и изрази съмнения, че анонсираните 700 милиона лева допълнителен приход от вдигането на осигуровките ще бъдат събрани.

"Не знам как е изчислена тази сума, кои експерти са правили това изчисление, но едва ли тази сума ще бъде такава. Обикновено в тези случаи тя намалява, защото има и спад в самата събираемост", каза председателката на бюджетната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?