С печалбите от пиратството се финансира и тероризъм

С незаконното копиране и пренасяне на музикални и софтуерни продукти се финансират други престъпни дейности, включително и терористични, смята директорът на Института интелектуална собственост "Куин Мери" проф. Майкъл Блейкни, цитиран от Дарик радио. Днес се проведе първата среща по проект "Изграждане на национална мрежа за сътрудничество и обмен на информация за защита на правата върху интелектуалната и индустриалната собственост" по програма ФАР на Европейския съюз.

Блейкни посочи, че пиратството на доскове влияе на чуждите инвеститори, които според него не биха произвеждали продукция в страни, в които не се защитава интелектуалната собственост. Това влияе и на приходите в хазната, като Европейският съюз годишно се лишава от над 100 млн. долара. В световен мащаб злоупотребите с интелектуалната собственост носят приходи на производителите от 540 млрд. долара, с които те финансират други престъпни дейности, включително и терористични. Печалбата от пиратски дискове е по-голяма от търговия с наркотици, посочи Блейкни.

Институтът за изследване на интелектуалната собственост "Куин Мери" е партньор на Агенция "Митници" и министерствата на вътрешните работи, на правосъдието и на културата, както и на патентното ведомство. Проектът предвижда за пет месеца да се създаде обща бази данни, която да разкрива вноса и местното производство на фалшифицирани стоки и злоупотребата с интелектуалната собственост. За целта са предвидени 1.20 мнл. евро по програма ФАР.

Споделяне

Още от България