С писмо до институциите граждани се обявяват против цензурата върху "Ентропа"

След като България бе унизена от глупостта на официалните държавни власти като "клозетното" ѝ изображение в брюкселската инсталация на чешкия художник Давид Черни "Ентропа" бе скрито по тяхно настояване, в интернет се появи подписка срещу цензурирането на творбата. За половин месец подкрепата си в подписката дадоха над 780 души.

Сега подкрепилите я граждани, сред които са редица известни творци, изкуствоведи, журналисти и представители на академичната общност, настояват в най-скоро време призивът срещу цензурата да получи официален отговор от българските институции.

Обръщението е адресирано до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, министъра на външните работи Ивайло Калфин, министъра на културата Стефан Данаилов и говорителката на българското представителство в Брюксел Бетина Жотева.

В подкрепа на петицията, а и под обръщението стоят утвърдени имена - на режисьора Явор Гърдев, на художниците Венцислав Занков, Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Боряна Росса, Борис Мисирков, Красимир Терзиев, Димитрина Севова, Петко Дурмана, Правдолюб Иванов, на експерти като Светлана Минчева от Националния център против цензурата (Ню Йорк), Ася Кавръкова от Институт "Отворено общество”, на директора на Института за съвременно изкуство (ИСИ) Яра Бубнова, на критиците Ирина Генова, Елисавета Мусакова, Диана Попова и др.

"Ние се разграничаваме от държавните чиновници, като заявяваме, че сме против цензурата и против ограничаване на правото на свободно изразяване на дейците на културата, а също и на всеки гражданин, както на страната, така и на света”, се казва в петицията.

Адресът на петицията е http://bgpetition.com/protiv_cenzurata_david_cherny/index.html

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?