С победа в Джорджия демократите печелят мнозинство и в Сената на САЩ

Джон Ософ (ляво) и Рафаел Уорнок

Демократическата партия си осигури мнозинство в Сената на САЩ, след като Джон Ософ спечели частичните избори в Джорджия, предаде Асошиейтед прес късно вечерта в сряда.

По-рано вчера и другото място в Сената от този щат беше спечелено от демократ - Рафаел Уорнок.

33-годишният Ософ спечели срещу 71-годишния републиканец Дейвид Пърдю, който заемаше поста в Сената през последните шест години и имаше силна подкрепа от президента Доналд Тръмп.

С победата в Джорджия Ософ става най-младият американски сенатор.

Победата му на практика осигурява на неговата партия контрол върху горната камара на Конгреса. Демократите и републиканците ще имат по 50 места в 100-членния Сенат. Решаващ при гласуванията ще е вотът на вицепрезидента на САЩ, а демократката Камала Харис ще заеме поста на 20 януари.

Това осигурява на избрания за президент Джо Байдън контрол и върху двете камари на Конгреса, за да може да осъществи на практика своята програма. Демократите вече контролират Камарата на представителите.

Как ще работи един Сенат, разделен 50 на 50? Отговор на този въпрос дава в анализа си агенция Ройтерс.

Предисторията

В Сената мнозинство сега имат републиканците. Правилата на Секретариата на Сената на САЩ повеляват, че за да положи клетва и да заеме мястото си в горната камара на Конгреса, даденият сенатор трябва да разполага с удостоверена по надлежния ред победа от съответния си щат.

Това сертифициране обаче може да отнеме няколко дни и дори седмици, защото срокът за това за отделните окръзи на Джорджия е 15 януари, а за щатския ѝ секретар Брад Рафънспъргър - 22 януари. Това означава, че дотогава гласовете в Сената може и да не са 50 на 50.

Вицепрезидентът с решаващ глас

Съгласно американската конституция вицепрезидентът е и председател на Сената, като има право на глас само в случай че гласовете за или против дадено решение са поравно.

Щом Харис положи клетва на 20 януари, нейният глас автоматично ще стане решаващ, което на практика дава на демократите контрол над камарата.

Дотогава мнозинство ще имат републиканците, защото дори и новите сенатори да се закълнат и да си заемат мястото, решаващият глас при гласуванията е този на сегашния вицепрезидент Майк Пенс, който напуска поста на 20 януари.

Случвало ли се е това и преди?

Да, три пъти: през 1881 г., 1954 г. и преди 20 години.

През 2001 г. Сенатът беше поделен поравно от януари до юни, когато сенатор Джеймс Джефърдс напусна Републиканската партия и стана независим, но гласуваше заедно с демократите; това съответно даде на Демократическата партия контрол над Сената.

Как върви всекидневната раота на Сената при 50 на 50?

Вчера лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, че ще бъде лидерът на новото мнозинство в камарата, но добави, че му предстои да разговаря със сегашния, републиканеца Мич Макконъл.

На практика вицепрезидентът не присъства всеки ден в Сената, а делегира председателството на представител от партията, която има мнозинство.

Затова през 2001 г., водени от желанието да внесат някаква предвидимост във всекидневната работа на камарата, партийните лидери сключиха споразумение за подялба на властта при ръководенето на работата на Сената.

За лидер на мнозинството беше избран републиканецът Трент Лот въз основа на това, че решаващият глас при гласуванията имаше новият вицепрезидент Дик Чейни. Според споразумението обаче лидерите на двете партии в Сената трябваше да балансират техните интереси при насрочванията и разискванията в хода на законодателната и изпълнителната работа.

То подели комисиите поравно, като вместо предимство в тях да има мнозинството, каквато е обичайната практика, бяха въведени и някои други положения с цел да бъдат урегулирани пленарните процедури.

Ако поделен поравно вот в комисия препятстваше внасянето за разглеждане на мярка или номинация в пленарна зала, лидерът на мнозинството или на малцинството можеше да се намеси и да внесе законопроекта в пленарна зала - в противен случай това щеше да може да стане само с мнозинство.

Нужно ли е на демократите подобно споразумение?

Не, но подобно споразумение би им помогнало да осигурят нормалната работа на Сената, каза Майкъл Торнинг от института за анализи Двупартиен политически център.

"Ако демократите наистина искат да играят безцеременно на 20 януари, такова споразумение не им е нужно. Те могат да използват своите 50 гласа плюс този на вицепрезидента и да опитат да ръководят Сената, както сметнат за добре", заяви той.

"При сегашните правила (обаче) това може да се окаже изключително тромав и изтощителен начин за ръководене на Сената. Накрая ще им се наложи да водят битка за всяко нещо, дори и за най-малкото, ако и републиканците решат да играят безцеремонно", допълни Торнинг.

Бившият сенатор Том Дашъл, който беше лидер на демократите при преговорите за сключването на споразумението с Лот за подялбата на властта през 2001 г., препоръча на Шумър да договори сега някакво подобно споразумение с Макконъл.

"С 51 гласа не можете да направите кой знае какво, не може да очаквате вицепрезидентът да седи там всеки ден, при всеки един въпрос и да решава споровете", каза Дашъл. "Накрая ви се налага да измислите някакъв начин за сътрудничество с малцинството, защото на практика малцинство няма; вие сте поравно. Представени сте поравно в Сената и затова е необходимо двете страни да имат в някаква степен равноправен глас при разглеждането на даден дневен ред."

Лот призна, че договореното през 2001 г. от него споразумение с Дашъл отначало не е било добре прието от републиканците.

"Някои от най-добрите ми приятели бяха критични към него - по същество ми казваха "Какво правиш? Та ние имаме мнозинство, отиде твърде далеч!", заяви Лот.

"Накрая се изправи Пат Робъртс от Канзас и каза: "Хора, вие какво си мислите? Това са 50 на 50 (гласа). Нашият лидер направи най-доброто, което можа. Нека сега да продължим напред". Това на практика накара всички да млъкнат."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?