С поевтиняване тръгна общият ни пазар на ток с Гърция

С поевтиняване тръгна общият ни пазар на ток с Гърция

С намаление на постигнатите цени на българската борса за ток започна първият ден от обединяването на пазара ни на електроенергия с този на Гърция, сочат данните на "Българската независима енергийна борса" във вторник.

Сдвояването на мрежите и пазарите за търговия с количества, предназначени за доставяне на следващия ден от сключването на сделките се случи на предвидената дата – 11 май. Това стана въпреки исканията на търговци на ток и работодатели това да бъде отложено и да стане заедно със свързването ни с Румъния, което се очаква през есента. Притесненията на бизнеса и на играчите на пазара са, че обединението с Гърция и съответно с Италия ще доведе до поскъпване на електроенергията за българския пазар, тъй като там цените са по-високи. В Румъния и на достъпните през нея пазари на Унгария, Чехия и Словакия токът е по-евтин и така ще се неутрализира негативният ефект от скъпия ток от юг.

Данните обаче сочат, че постигнатата средна цена за доставка на ток с дата 12 май е 126.51 лв./МВтч, докато за количествата във вторник стойността е била 139.65 лв. Но и обемите за 11 май са по-големи от договорените за следващия ден, което е индикатор, че търсенето е било по-високо и може да се дължало на презастраховане от страна на борсовите играчи срещу поскъпване при старта на пазарното обединение.

На свързването на пазара ни с гръцкия се гледа като на възможност за повече конкурентност в предлаганите оферти "купува" и "продава", по-малко съмнения за манипулации и повишаване на оборотите.

Изпълнителният директор на борсата за ток Константин Константинов коментира, че най-значимото обединение в сектора на енергетиката на ЕС предстои със свързванета на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия помежду им, а след това на тази зона с България, което се очаква да стане до края на 2021 г. Според първоначалните намерения тази свързаност вече трябваше да е факт, но се забави и последно е предвидена да стане в края на септември 2021 г.

Във вторник се случи и първото имплицитно разпределяне на междузонова преносна способност между Гърция и България, чрез алгоритъма Euphemia, допълниха от "Електроенергийния системен оператор".

Въведеното пазарно обединение позволява едновременно изчисляване на цените на електроенергията в рамките на ЕС, при отчитане на ограничените трансгранични капацитети.

Целта на пазарното обединение ден напред е създаването на единен паневропейски междузонов пазар на електроенергия в сегмента ден напред, посочват борсовият и преносният оператори.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?