С погром на соларен парк заплашиха малки ВЕИ производители

Смятат, че неоснователно токът им не се купува с преференции. Енергийният министър обяви недоволството им за предизборно

Миналата седмица малки ВЕИ производители протестираха пред Министерския съвет, сн. БГНЕС

Собственици на електроцентрали, работещи с възобновяеми източници и с мощност под 1 МВ, заплашиха да унищожат публично след изборите фотоволтаична централа в Централна България и да затварят основните пътища в страната и граници. Дребните ВЕИ производители от седмица недоволстват заради това, че на тях не им плащат преференциални цени на изкупувания от НЕК ток и миналата среда излязоха на протест.

Сега те обявиха, че енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) покровителстват ВЕИ олигарси и тяхната продадена енергия се доплаща до определените от регулатора преференциални цени през фонда за сигурност на електроенергийната система, докато малки централи са орязани с мотива, че са получили субсидия от еврофондовете за изграждането им.

Точно тази теза за пореден път в последните разви при посещението си в АЕЦ "Козлодуй"  Теменужка Петкова. Нейната оставка бе поискана от малките ВЕИ производители, но тя смята, че няма причина да се оттегли и обвини протестиращите, че повдигат тема с давност от 2015 г. предизборно.

"Този тип производители са били финансирани веднъж от Държавен фонд "Земеделие“ и втори път – чрез преференциални цени на електроенергията им. Одитният орган на ЕК отчете, че това е свръхсубсидиране, което трябва да бъде премахнато. В резултат на това през 2015 г. беше променен Законът за енергетиката. По темата се произнесе и Конституционният съд, според когото промените не противоречат на Конституцията“, коментира енергийният министър. По думите ѝ със законовите поправки от 2015 г. всички ВЕИ производители са поставени на равна основа с премахването на преференцалното финансиране.

"Цената на електроенергията поскъпва именно от такива ВЕИ, които са получавали двойно субсидиране. Ние ги спряхме още през 2015 г., всичко това е докладвано на Европейската комисия. С промяната в закона за енергетиката успяхме да елиминираме този проблем“, каза Петкова.

Все пак тя ще се срещне с недоволните производители на енергия от възобновяеми източници, за да бъде обсъден казусът отново. 

Те на свой ред твърдят, че не получават двойно финансиране, а 300 микро централи са били набедени, за да се отчете дейност пред ЕК. В резултат на това 50 малки ВЕИ централи вече са фалирали, след като са отрязани от преференциалните цени и КЕВР им е определила тройно по-ниски тарифи. Според председателя на Съвета на европейските на производителите на зелена енергия Павлина Трифонова поправката в Закона за енергетика от 2015 г. не трябва да се прилага към проекти по Програма за развитие на селските райони с подпомагане "де минимис" (за покриване на щети от дейност), за които тя действа вече четвърта година.

Оглавяващият щаба на протестиращите Тихомир Тошев и собственик на малка ВЕИ централа обясни, че програмата "де минимис" не се натрупва с изкупната цена на тока. Той уточни, че целта на субсидията е за разкриване на нови работни места в слабо развитите райони, а не подпомагане на ВЕИ сектора. Според него законовите поправки за преференциалните цени за ВЕИ тока се прилага избирателно и двойно финансирана получават големите ВЕИ производители.

Според Трифонова и Тошев 273 фирми от бранша са обречени на фалит, а вече 1000 работни места са загубени.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?