С показен спектакъл ДПС гарантира място на Пеевски в Брюксел

Депутатът и медиен магнат бил "успял човек" с "нарушени права и свободи", а "Стара Европа" трябвало да го види

Делян Пеевски. Сн. БГНЕС

Скандалният депутат и медиен магнат Делян Пеевски, чието назначаване за шеф на ДАНС миналата година взриви държава, ще бъде втори в листата на ДПС за европейските избори, което му гарантира сигурно място в Брюксел. Това стана ясно в сряда по време на показно заседание на ръководството на партията, на което бяха допуснати "отбрани" журналисти.

Целта на мероприятието, което лидерът на движението анонсира миналата седмица, бе да се демонстрира прозрачност, защото хората смятали, че "ДПС е по-особена партия".

Основна функция на изказващите се, пък бе внушението, че ръководството на формацията не може да прескочи мнението на местните 28 областни организации, 25 от които са номинирали Пеевски за евродепутат. Така шефовете на ДПС, на практика, опитаха да покажат, че всъщност скандалния народен представител и следовател в неплатен отпуск, е уважаван и обичан от актива на партията.

Най-много номинации (с три повече от Пеевски), т.е. от всички области в страната е получил лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк. Сегашният евродепутат Филиз Хюсменова и зам.-министърът на отбраната Неджми Али имат по 18, а министърът на околната среда Искра Михайлова – 14.

В крайна сметка, след повече от четири часа дебати партията "очерта" как ще изглеждат първите пет места в листата ѝ. Водач ще бъде евродепутатът Филиз Хюсменова, която бе на първо място и на вота през 2009 година. Веднага след нея, на втора позиция, както Mediapool първи съобщи, ще бъде Делян Пеевски. Третото място бе отредено на заместник-министъра на отбраната Неджми Али, а четвърти ще е лидерът на младежкото ДПС Илхан Кючюк. Пета най-вероятно ще е министърът на екологията Искра Михайлова, която до последно, по неофициална информация, се смяташе, че ще бъде първа. Движението реши, че от гледна точка на електората им и "протичането на кампанията" е по-добре челната позиция да бъде заета от Филиз Хюсменова.

Театър на абсурда

Според информация на "Капитал" заседанието, което имаше за задача да покаже като прозрачно движението, известно със задкулисните си ходове и централизираното си управление, беше открито от председателя на партията Лютви Местан. Във встъпителните си думи той е обяснил, че основната цел на партията е да запази позициите си в европарламента (в момента ДПС има трима евродепутати - б.р.) и да направи пробив с още един евродепутат.

Местан каза още и че тези избори се разглеждат и в контекста на това какво ще се случи след тях с правителството на Пламен Орешарски. Затова кандидатите на ДПС за евродепутати трябва да имат "безспорни качества", е допълнил лидерът на партията и очерта профила им - "да има баланс на етническото представителство и "женско начало".

Не е ясно какво точно има предвид Местан в словосъчетанието "безспорни качества"на фона на отреденото второ място за скандалния депутат Делян Пеевски.

"Безспорни качества"

Шеметната кариера на Пеевски, който преди месеци в писмо до "избирателите си" се представи като "успял млад човек", бе сред основателите на младежкото НДСВ, от което царистите се разграничиха на по-късен етап. В началото на царското управление обаче 21-годишният тогава Пеевски беше парламентарен секретар на транспортното министерство, оглавявано по това време от Пламен Петров, фигуриращ на общи снимки с покойния международен аферист Иван Тодоров – Доктора в компанията на Милен Велчев и Петър Петров – Амигоса. Чрез въпросната си длъжност Пеевски влиза в управата на пристанище Варна, а името му изплува и при приватизацията на зала “Универсиада” и на спортния комплекс “Тотошанс” в курорта “Слънчев ден”.

После Пеевски, който трябва да се впише в графата на "кандидат с безспорни качества", стана зам.-министър в министерството за борба с бедствията, оглавявано от Емел Етем в кабинета на тройната коалиция. Тогавашният премиер Сергей Станишев го освободи заради съмнения за корупция покрай скандала с бившия шеф на следствието Ангел Александров, но после го възстанови с мотива, че прокуратурата не е успяла да докаже, че е извършил длъжностно престъпление.

След това за кратко Пеевски бе възстановен като следовател, преди да бъде избран за народен представител от ДПС през 2009 г., а след това и през 2013 -та. Между двата депутатски мандата той прекара още десет дни в битността си на следовател.

Наскоро Пеевски призна, че по време на кабинета "Борисов" е получавал политически поръчки за чадър, който да разпъва в "неговите медии" (документално на майка му – Ирена Кръстева, бел. ред.) над различни представители на сенчестия бизнес.

Правата и свободите на Пеевски – нарушени

На заседанието почти всички областни председатели номинираха Пеевски за водач на листата, макар че някои от областните им съвети бяха излъчили други имена за тази позиция. Кандидатурата му бе защитена с определения като "успял", "доказал се човек", "с нарушени права и свободи".

Цитиран от "Капитал" Местан също защити Пеевски и отбеляза, че ДПС е изправена пред сериозен политически момент, като напомни протестите след избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Стриктната режисура на събитието, обаче, наложи включването по темата на зам.-председател на ДПС и дългогодишен депутат Юнал Лютфи. След като също се изказа в подкрепа на Пеевски, той акцентира, че протестите, за които Местан говори, всъщност били "само в три града", между които София и Пловдив.

Преди да се пристъпи към изказванията на партийното ръководство и водещи депутати от ДПС, думата за възхвала на Пеевски получиха местните лидери.

Председателят на варненската организация на ДПС Ерджан Ебатин каза, цитиран от "Капитал", че в него се надигнал бунт срещу несправедливото отношение към Пеевски и затова лично го предложил за евродепутат. Ебатин нарече отношението към Пеевски "посегателство към неговите права и свободи".

Думите му подкрепи и областният председател на ДПС във Велико Търново Гюнай Далоолу, който започна изказването си с номинацията на Пеевски. Той каза, че има поне три причини неуспелият директор на ДАНС да стане едвродепутат, но посочи само една.

"Пеевски размаха пръст срещу Цветанов, а на нас ни трябват такива хора", каза Далоолу. Великотърновската организация е номинирала още Филиз Хюсменова и Илхан Кючюк. Далоолу се обърна към областния председател на Кърджали и каза, че правят реверанс към най-голямата структура и номинират Неджми Али за евродепутат.

Областният лидер на партията в Кюстендил също предложи за водач на листата Делян Пеевски, а областният лидер на ДПС в Ловеч Юнал Мъстънов директно подреди и листата - водач Делян Пеевски, след него - Илхан Кючюк, Неджми Али и Филиз Хюсменова.

Присъстващите се пошегуваха дали могат да правят разместване на първите места в листата. "Само в съда", отговори Мъстънов.

В страстната защита на Пеевски и шеметното му номиниране се включиха и местните партийни шефове от Плевен и Перник. Според тях неуспелият директор на ДАНС е номиниран първи като отпор на отношението към него и трябва да получи водаческо място, защото е "успял" и "доказал се човек".

Пеевски в "Стара Европа" и историческите корени на думата олигарх

В жарките хвалебствени слова се включи и "колегата" на Пеевски по номинация – младежкият ДПС-лидер Илхан Кючюк. "Ние искаме Делян Пеевски да влезе в ЕП. Ние искаме Стара Европа да види Делян Пеевски", заявява той цитиран от "Капитал".

Думата взе и близкият до медийния магнат Камен Костадинов. В спектакъла неговата роля бе да уточни изрично, че партията няма как да не се съобрази с толкова много номинации за един човек.

"Тази вечер се дава отговор на въпроса кой издига Пеевски", заяви той и продължи :"Ние нямаме право да не се съобразим с волята на партията". Според него тази обща воля на формацията има своята логика и тя трябва да бъде показана чрез листата, която трябва да включва принципите на приемственост, защита на правата, изчистването на образа на ДПС и представителство на младежите и регионите.

В типичен стил лидерът на ДПС пък обясни, че партията е изправена пред сериозен политически момент и отново припомни протестите след номинирането на Пеевски за председател на ДАНС.

"Този образ за един политик е жестока реалност, особено когато този образ е сатанизиран. Ние се съгласихме, че отговорната политика предлолага да се съгласим с настроенията. Да, но ставаше въпрос за заемане на важна държавна позиция. Въпросът сега е с номинациите от структурите. Не е вярно, че номинацията на Пеевски е направена отгоре", коментира Местан, допълвайки Костадинов и подчертавайки, че всъщност активът на ДПС желае медийният бос да бъде техен представител в Брюксел.

"Дори лидерите на политическите партии не са одобрявани. 80% не одобряват Лютви Местан", каза той, говорейки за себе си в трето лице, подобно на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Председателят на ДПС призна обаче, че има огромно разминаване между партийната оценка за Пеевски и външната оценка за него. "Дайте един факт от кого е взел един лев Делян Пеевски, следствен ли е, осъден ли е", заяви Местан. След това лидерът на ДПС направи исторически преглед на определението за олигарх. Във вторник шефът на парламентарната група на ПЕС Ханес Свобода се изказа недвусмислено срещу евентуална номинация на Пеевски и го определи като олигарх. За такъв го посочи преди година и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Демонстрация на плурализъм и различни мнения или "кой да е трети"

За да симулират партийна дискусия, плурализъм и различни мнения знакови имена от ДПС организираха и мини-дискусия за третото място в листата, като дори "протести" имаше и срещу определената за водач – Филиз Хюсменова. Единственият, срещу когото изказвания нямаше, а бе представян само в положителна светлина, разбира се, бе Делян Пеевски.

Така например депутатът Мустафа Карадайъ предложи на трето място в партийната подредба да бъде избран заместник-министърът на отбраната Неджми Али. На това мнение се противопостави заместник-шефът на младежкото ДПС Мустафа Ахмедов, който поиска трети да бъде Илхан Кючюк.

Депутатът Йордан Цонев, в чието десетминутно слово присъстваше почти изцяло само фигурата на Пеевски, който той фамилиарно наричаше "Делян", също се застъпи трети да бъде Илхан Кючюк.

Отговорникът на ДПС за чужбина Исмет Кахраман пък остро възрази срещу номинацията на Филиз Хюсменова и изрази недоволството си от работата на евродепутатите на ДПС досега.

"Защо седем години не бяха открити офиси на евродепутатите ни в чужбина", запита той, цитиран от "Капитал". Изказването му беше по повод условието, което беше поставено от лидера на ДПС на хората, които ще са в листата на движението да открият офиси в градовете в Западна Европа, където живеят компактни маси български емигранти.

"ДПС в Европа, Европа в България"

В крайна сметка лидерът на партията обобщи първите пет места в листата, от които трите челни се смятат за сигурни и прекрати дискусията. От нея стана ясно още и мотото на партийната кампания за евровота.

"ДПС в Европа, Европа в България" ще бъде слоганът, с който формацията ще привлича избиратели. По думите на Местан след присъединяването на България в ЕС са се случили изключително позитивни явления. Земеделието е обновено, с европейските фондове се строят магистрали, изграждат се спортни зали - това е ново красиво лице на България, отбеляза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014