С политиката си правителството е задълбочило кризата

С погрешните си антикризисни действия българското правителство е задълбочило и удължило ефекта на глобалната финансова и икономическа криза в България. Това твърдят анализатори от Виенския институт за международни икономически изследвания (The Vienna Institute for International Economic Studies) в най-новото си проучване на икономиките в Централна и Югоизточна Европа, цитирано в четвъртък от Дойче веле.

Докладът отбелязва, че докато през първото тримесечие на годината по-голямата част от европейските страни са започнали да загърбват кризата, българският брутен вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 3.6% в сравнение със същия период на 2009 година. По този показател България е на едно от последните места на Стария континент.

Имайки предвид относително доброто здраве на българската икономика преди избухването на глобалната криза, причините за настоящото ѝ тежко състояние трябва да се търсят предимно вътре в страната, смятат икономистите във Виена.

От встъпването си в длъжност през юли 2009 г. насам българското правителство не е представило смислена стратегия и политика за справяне с кризата, твърдят анализаторите. Единствената ясно изразена цел на кабинета е била влизането в еврочакалнята - една, според Виенския институт, нереалистична цел, обявена в неподходящо време.

Друга ирационална стъпка на правителството е задържането на бюджетни плащания особено към фирми, работещи по държавни поръчки. Това е предизвикало прекалено силно охлаждане на българската икономика и е навредило както на икономическата дейност в страната, така и на доверието на инвеститорите.

В доклада се казва, че в същото време през тази година българското правителство на практика е изоставило първоначално обявената си стриктна финансова политика и я е заменило с "разточително популистко харчене". Неясният и постоянно променящ се политически курс е оказал разрушителен ефект върху доверието на инвеститорите и потребителите към българската икономика.

Ако грешната макроикономическа политика на България продължи, не може да се изключи ново влошаване на икономическата ситуация в страната, предупреждава в заключение докладът на Виенския институт за международни икономически изследвания.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?