С половин милион лева ще се прави кадастър на плажове и дюни

С половин милион лева ще се прави кадастър на плажове и дюни

Правителството ще даде половин милион лева за изготвянето на кадастрални карти на плажовете и дюните по морето, съобщи правителствената информационна служба.

 

Предстои Агенцията по кадастъра да възложи създаването на кадастралната карта и регистри, както и на специализирани карти и регистри в няколко землища.

 

Изготвянето на картите е много важно условие, за да не се допускат случаи на застрояване на дюните. Последният случай беше между коледните и новогодишните празници с дюните в Несебър.

 

Кадастрални карти ще бъдат направени на 115 хектара плажове и около 80 хектара дюни в землищата на селата Осеново (община Аксаково), Близнаци (община Аврен), Ново Оряхово и Шкорпиловци (община Долни чифлик) и Самотино (община Бяла ).

 

Освен това ще се изготвят специализирани карти и регистри на дюните, разположени извън обхвата на морските плажове, които попадат в т.нар. зона Б в землища с одобрена кадастрална карта и регистри. Това са около 230 хектара пясъчни дюни.

 

Ще бъдат създадени специализирани карти и регистри и на езерата, влажните зони, лагуните, лиманите, брегоукрепителните и брегозащитни съоръжения в област Добрич на площ от около 1250 хектар

 

Ще бъде направена кадастрална карта и регистри за територията на населените места от област Варна с обща площ около 30 хил. хектара, от които урбанизираната територия е 1500 хектара.

 

Необходимите разходи за възлагане изпълнението на дейностите са общо 700 хил. лв. Остатъкът от сумата над отпуснатите 500 хил. лв. ще бъде разплатен от бюджета на Агенцията по геодезия, картография и кадастър за 2014 г., след изтичане на гаранционните срокове по изпълнение на договорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?