С половинчато орязване на следствието НДСВ ще спасяват исканите от Брюксел промени в НПК

НДСВ няма да може да прокара на второ четене орязаните правомощия на следствието, тъй като ДПС и Новото време, с чиито гласове бе приет силно оспорвания правителствен проект за промени в Наказателно процесуалния кодекс, отказват да ги подкрепят.

Ден след като депутатите от трите политически сили се спазариха и приеха два взаимно противоречащи си проекта за промени в НПК, стана ясно, прехвърлянето на тежките дела от следствието към дознателския апарат в МВР няма да бъде гласувано от ДПС и Новото време при второто четене в парламентарната правна комисия.

Вариантът на правителството и НДСВ предвижда над 95% от делата да бъдат прехвърлени от следствието към дознанието в МВР, като за следователите останат само изключително редките случаи на шпионаж, действия против мира и човечеството и други подобни. Вариантът на нововремци, който също бе приет, предвижда делата за тежките финансови и криминални престъпления да останат за разследване в следствието, а само леките да бъдат прехвърлени на дознателите. Нововремци предлагат и следователите да получат статута на разследващи съдии.

В петък сутринта председателят на парламентарната вътрешна комисия Владимир Дончев от НДСВ прогнозира, че противоречието между двата проекта ще бъде "изчистено по посока реформата, която правителството е подхванало". От обясненията на коалиционния му партньор Четин Казак обаче стана ясно, че уговорката за подкрепата на ДПС минава през по-малко орязване на правомощията на следователите.

НДСВ ще отстъпят, сигурни са от ДПС

Необходим е по-балансиран вариант за промени от този на правителството, заяви Казак пред Mediapool. По думите му, с коалиционния партньор НДСВ вече са водени разговори и те ще отстъпят за тези промени.

Четин Казак, както и Борислав Цеков от Новото време обясниха, че тежките икономически и финансови дела, трафика на хора и наркотици, както и делата, свързани с организираната престъпност, трябва да се разследват от следователите. И двамата декларираха, че парламентарните им групи няма да отстъпят от тази позиция при подготовката на текстовете за окончателното им приемане.

Предложените от правителството промени в НПК не ликвидират следствието, за следователите остават доста ангажименти, заяви в петък вътрешният министър Георги Петканов, по време на дискусия за съдебната реформа. Ангажиментите на следователите, изброени от Петканов, са да разследват престъпления с участието на полицейски служители, на непълнолетни и на чуждестранни граждани, както и да си довършат всички сегашни следствени дела.
Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?