С помощ от ДПС: Кабинетът има мандат да преговаря за F-16

Ограничителните условия отпаднаха; Каракачанов очаква резултат до 3-4 месеца

Парламентът даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16 Block 70, с които да замени старите съветски МиГ-29. Предложението на кабинета бе одобрено в сряда със 130 гласа от ГЕРБ, ВМРО, ДПС и двама независими депутати. Както се очакваше, БСП и коалиционните партньори на управляващите от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и "Атака" бяха "против".

Парламентът разреши на правителството да допусне възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна, което осигурява по-гъвкави преговори със САЩ.

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че ако разговорите са неуспешни, ще се премине към разговори с Швеция за изтребители "Gripen".

Парламентарният дебат не добави нищо ново към вече изложените аргументи "за" и "против". Двете проруски партии "Атака" и "Воля" направиха всичко възможно да бутафоризират дискусията със странни предложения, като например да се поиска от САЩ да ни предоставят самолети безплатно, тъй като използват съвместно с България военни бази на наша територия.

БСП, която още миналата година се противопостави на мнозинството за стартиране на нова процедура и отмяна на решението в полза на "Gripen", отстоявано от президента Румен Радев, сега използва като основен коз срещу F-16 искането на кабинета за отклоняването от досегашните изисквания.

Таванът на сделката бе 1.8 млрд. лева с ДДС, но офертата на САЩ засега го надвишава – с близо 300 млн. лева по неофициална информация. Освен това имаше изискване първите изтребители да бъдат доставени до две години след сключването на договора, на което американците засега не могат да отговорят.

Официални представители на САЩ обаче поеха ангажименти в рамките на преговорите да се доближат максимално до исканията на България.

"Изказаха се откровени лъжи, неистини, и обидни квалификации. Отклонението в цената може да бъде само до полученото вече предложение. Ние имаме таван и имаме уверение, че той ще бъде свален. Прави се много грозен опит да се внушава в обществото, че то ще бъде ощетено, било то заради пенсии или социална политика", коментира Каракачанов.

От "Локхийд Мартин" изтъкват като предимства на офертата си това, че F-16 Block 70 може и да са по-скъпи като първоначална цена, но после ще спестят средства. Освен това няма скрити разходи и такси, за разлика от предложението на шведите.

Очакване преговорите да завършат за 3-4 месеца

Практиката е подобни междудържавни преговори да продължават до осем месеца, но Каракачанов очаква в българския случай да завършат за три-четири месеца. Така договорът може да бъде сключен още преди изборите за Европейски парламент през май.

В началото на заседанието от БСП поискаха в залата да присъства премиерът Бойко Борисов. ГЕРБ контрираха с искане да дойде президентът Румен Радев, когото управляващите упрекват в лобизъм за шведската оферта, а самият той твърди, че изборът на правителството за американските изтребители било "триумф на лобизма".

В крайна сметка дебатите се проведоха в отсъствието и на двамата.

ДПС: Изборът олицетворява геополитическата ориентация на страната

ДПС изигра ключова роля за прокарване на решението, тъй като без тази подкрепа то нямаше да събере необходимия минимум от 121 гласа.

"Категорично подкрепяме решението. Позицията ни е ясна и строго последователна", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм. Говорим за купуване на сигурност, не за купуване на техника", добави той.

Карадайъ обаче критикува ГЕРБ, че не може да осигури мнозинство заедно с партньорите си от ОП.

"Като решението е политическо и стратегическо, възниква въпросът може ли ГЕРБ да осигури такова мнозинство от управляващата коалиция по този въпрос. Ако не могат- що за управление е това. В чий интерес е?", попита Карадайъ.

Депутатът от ДПС и бивш командир на Военновъздушните сили Симеон Симеонов коментира пред БНР: "Политическото решение на правителството за начало на преговори със САЩ е политически и стратегически избор за нашата страна. Решението за процедурата трябва да е политическо от самото начало – това е позицията на ДПС. Движението винаги е работило за засилване и отстояване на евроатлантизма".

Депутатът уточни, че позицията на ДПС за управлението на страната не е променена, но въпросът с модернизацията на армията и новия боен самолет трябва да се реши.

"Колкото повече се отива във времето, толкова цените ще стават по-големи. Трябва да бъдем реалисти – че това е едно решение, с което се прави решителна стъпка за повишаване на оперативната съвместимост както на българската армия, така и на ВВС и най-вече по отношение на изпълнението на задачите в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО", каза Симеон Симеонов.

ГЕРБ очаква цената да падне

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че очаква цената на самолетите да падне в хода на преговорите: "Досега имаме изразена позиция от институциите на САЩ, че когато започнат преговорите по същество, с всички детайли в подготовката за споразумение, ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената".

На въпрос с колко надвишава офертата на САЩ за F-16 гласуваните от парламента 1.8 млрд. лева, той коментира, че "в момента цифрите са само хипотетични".

"С днешното решение ще можем да отворим възможността да бъдат изяснени всички детайли, да може да бъде казано всичко. Убеден съм, че и цената ще може да падне", каза Цветанов.

Владимир Тошев от ГЕРБ добави, че изборът на F-16 oсигурява бойната авиация за следващите 50 години: "Ако днес вземем решението правителството да преговаря за F-16, блок 70, ние ще имаме по-добра цена, която ще влезе в рамката и ще имаме една доставка, която ще ни гарантира едно бъдеще на авиацията в следващите минимум 40-50 години".

БСП не била срещу F-16, а срещу отклоняването от условията

Корнелия Нинова упрекна правителството, че с предложението си злепоставя както американските ни партньори пред българското общество, така и България пред европейските ѝ партньори.

Позицията на БСП е за модернизацията на армията, но и за парламентаризма, каза тя.

Славчо Велков от БСП каза, че партията приема предложението за водене на преговори със САЩ, но не и отклоняването от условията. "Без да изнасяме класифицирана информация, отклонението от зададената рамка за цената на бойните самолети е над половин милиард лева, без допълнителните разходи", каза малко по-рано Велков пред бТВ.

"Цената за тези самолети, които ще закупим е непосилна, а парите трябва да се вземат от някъде. Това вероятно ще стане с кредит, което означава и лихви", каза той.

По думите му "тези самолети могат да свалят само правителството".

"Искате от нас да вземем решение, с което да подпишем празен чек на правителството. Не приемаме игрите със стотици милиони в името на неясно формулирани ползи. Дали сме съгласие за таван от 1.8 млрд. лева и няма да отстъпим от него, защото България не може да си позволи да похарчи повече за това", заяви и Кристиан Вигенин.

НФСБ: Позор за парламентаризма и политически пирует

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че това решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство.По думите му единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази.

Той посочи, че другата причина да не подкрепят предложението е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република.

Според него е явно желанието е да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание.

"Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително", допълни той, настоявайки да не се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение.

Сидеров иска да се преговаря и с Русия

"Атака" поиска редакция на предложението, което да включва преговори с всички кандидати за поръчката, в това число и Русия. Другото предложение на Сидеров беше САЩ да ни предоставят безплатно изтребителите. Той също така поиска в преговорния екип да участват и депутати.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който е против каквато и да е модернизация на ВВС, отново постави под въпрос бъдещето на НАТО и пожела референдум за изтребителите: "Вие допитахте ли се до хората дали те искат да харчим тези пари за железа или искат да ги харчим за здравеопазване, образование, национална сигурност, решаване на демографските проблеми".

Решението мина със 130 гласа: от ГЕРБ, ДПС, 11 от "Обединени патриоти" (депутатите от ВМРО) и двама независими. "Против" гласуваха 84 депутати - 66 от БСП , четирима от "Воля" и 14 от "Обединени патриоти" (НФСБ и "Атака"). Нямаше нито един глас "въздържал се".

Вдигане на цената и удължаване на сроковете

Освен увеличаване на цената, парламентът позволи и възможност първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване.

Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС. В отговор на въпрос военният министър Красимир Каракачанов потвърди, че тя надвишава тавана с по-малко от 300 млн. лева, каквато неофициална информация вече излезе.

Военният министър обаче очаква цената да падне в рамките на преговорите със САЩ, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

Според правителството обаче нито една от подадените оферти не отговаря изцяло на тези изисквания и ако не се приеме отклонението, проектът трябва да започне отново.

Споделяне

Още по темата

Още от България