С помощ от ЕС България и Македония ще предлагат общи туристически оферти

С помощ от ЕС България и Македония ще предлагат общи туристически оферти

Македонският град Струмица и българският Благоевград ще участват заедно с общи туристически оферти, пише скопският вестник "Вечер", цитиран в понеделник от БТА.

Целта на проекта е така нареченото вплитане на туристическия потенциал на Югоизточна Македония и Югозападна България с цел задържане на туристите за по-дълъг престой в този трансграничен регион и развитие на алтернативния туризъм. Проектът се изпълнява с Благоевградска област в България от неправителствената организация ЕД Планетум с помощта на ЕС за формиране на туристически възли чрез сътрудничество на туристическите фирми от двете държави.

Предложенията за тези два трансгранични региона ще бъдат поставени в интернет платформа, за да могат гостите, които пристигат в Югозападна България, да се запознаят и с природните красоти в Югоизточна Македония.

В Югоизточна Македония, с изключение на Дойран, гостите не се задържат дълго. Туристическите обиколки до водопадите и историко-културните паметници се свеждаха досега до еднодневни разходки, пише скопският вестник.

 

Идеята за този вид общо участие идва от фондовете за предприсъединителна помощ, които поделиха в региони Западна България и Източна Македония и ги обявиха за общо пространство, посочва още изданието.

Споделяне

Още от Бизнес