С помощта на Фейсбук заловиха българин, издирван за изнасилване в САЩ

Трийсет и шест годишният българин Калоян Калоянов бе арестуван, след като от 2002 г. е в списъка на най-издирваните лица от полицията в калифорнийския град Фримонт, съобщи в сряда уебсайтът insidebayarea.com, цитиран от БТА.

Бившият шампион на България по аеробика Калоянов е издирван за сексуално посегателство, извършено през 2000 г. Той бил задържан миналата седмица в Мексико на туристически кораб, на който работел. Българинът бил държан в корабния арест и в неделя, след акостирането на кораба, бил прехвърлен в полицейския участък в Лонг Бийч, Калифорния.

Според полицията във Фримонт мъжът напуснал своята съпруга и дете и избягал от САЩ, след като през 2002 г. признал, че е правил секс с 15-годишна своя възпитаничка по гимнастика в местно училище. Девойката, която сега е на 25 години, тогава разказала, че треньорът ѝ два пъти я изнасилил по време на тренировките за състезания. Той обаче не бил задържан след разпита и избягал.

Според уебсайта Калоянов е участвал в световните шампионати по аеробна гимнастика през 1997 и 1998 г., а заедно със съпругата си и в няколко други състезания. Двамата са работили в гимнастическа школа във Фримонт.

Откриването на беглеца станало куриозно. Преди около две седмици детективи от отдела за сексуални престъпления във Фримонт започнали преглед на стари дела. Детективът Майкъл Гебхард сторил нещо, което е широко разпространено днес - потърсил в световната търсачка Гугъл. С няколко щраквания на компютърната мишка полицаят открил страницата на Калоянов във Фейсбук и въпреки че тя била изтрита, разследването установило, че издирваният от четири години работи в корабната компания "Карнавал круиз лайнз". След консултации и координация с други правоохранителни органи фримонтски полицаи го арестували на  кораба. По думите на детектива Гебхард българинът бил смаян, че е разкрит.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?