С премълчано несъгласие на БСП, разследван за "частно енерго“ смени Емил Иванов като депутат

Не бил удачен изборът за управител на София-област, но "какво да се прави"

За пореден път в 42-ото Народно събрание БСП се оказаха несъгласни с назначение, наложено от ДПС, но го приеха. Точно по модела на избиране на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС с "отвращение", в сряда социалистите освободиха депутата със спорна репутация Емил Иванов от парламента, за да заеме той поста на управител на София-област, а неговото място бе заето от не по-малко спорна личност.

Това решиха в сряда народните представители с 84 гласа "за", 4 "против" и 7 "въздържал се". Иванов стана поредната "мишена“ на протестиращите срещу скандалната кадрова политика на правителството, заради печалната му репутация, като "владетеля на Своге“ по време на десетгодишното му кметуване и създаването на първи частен град там. Освен това Иванов е осъждан за побой през 1990 г. и е бивш представител на силовата групировка ВИС-2 в града.

Заради връзки със конкурентната ѝ СИК преди месец скоропостижно от поста зам.-вътрешен министър бе освободен депутатът от БСП Иван Иванов. Засега обаче доскорошният му колега от ДПС не дава заявка, че може да се съобрази с масовото недоволство.

Овакантеното от Емил Иванов депутатско място се заема от не по-малко спорната личност на разследвания за организиране на "частно енерго“ в ромското гето в Самоков Александър Методиев-Сали.

По-късно стана ясно, че социалистите настояли във вторник процедурата да бъде отложена, да се проведат преговори с ДПС и Иванов да бъде "отказан" от назначението, което му осигури премиерът Пламен Орешарски, и така да се предотврати поредният скандал с назначения, наложени от ДПС.

На заседание на парламентарната група били обсъдени и предложения за прочитане на декларация от името на левицата, с която да се изрази несъгласие с новия пост на Иванов. Групата е гласувала отлагане на оставката на Иванов като депутат след няколко дни, докато ДПС бъдат убедени сами да го оттеглят. В сряда сутринта обаче предложението на Георги Кадиев за изместване на тази точка от дневния ред не бе прието и волеизлеянието на народния представител за напускането на парламента бе гласувано.

Депутати от БСП твърдят, че очевидно ръководствата на партиите са провели разговор и в крайна сметка ДПС отново са се наложили своята позиция, а социалистите трябвало за пореден път да се оправдават, че приемат това в името на колегиалните отношения.

Споделяне

Още от България