С призив към Китай за спокойствие Обама приключи обиколката си в Азия

Барак Обама по време на пресконференцията си в Манила

Американският президент Барак Обама приключи обиколката си в четири азиатски страни с изказване пред американски и филипински военни в Манила. В речта си Обама прикани за пореден път Китай, без да го споменава поименно, към спокойствие, предаде Франс прес.

"Ние сме убедени, че страните и народите имат правото да живеят в сигурност и мир и да виждат, че другите уважават техния суверенитет и териториална цялост", каза Обама.

"Ние смятаме, че международното право трябва да се уважава, както и да се спазва свободата на корабоплаването, а търговията не трябва да се сблъсква с пречки. Смятаме също, че
различията трябва да се решават по мирен път, а не чрез сплашване или сила", каза Обама.

Тези призиви и предупреждения бяха отправени по повод споровете на Китай с редица страни от региона за територии в Южнокитайско и Източнокитайско море. Най-остър е спорът между Пекин и Токио за архипелага Сенкаку, намиращ се в Източнокитайско море и контролиран от японците. САЩ вече изразиха твърдата си позиция, че ще подкрепят Токио в случай на агресия в района на Сенкаку, но не се произнесоха по въпроса на коя страна са островите.

По този повод китайския в. "Чайна дейли" обвини Обама, че възприема Китай като противник. "Вашингтон не се опитва да прикрие желанието си да възпре китайското влияние в региона", посочва изданието. "САЩ са явяват заплаха за сигурността на Китай" допълва то.

Азиатската обиколка на Обама го отведе в 4 страни - Япония, Южна Корея, Малайзия и Филипините. Президентът на САЩ прекоси 21 000 мили и тази вечер ще се прибере във Вашингтон.

Обама защити вчера своята външна политика, заявявайки, че с предпазливия му подход към глобалните проблеми се избягват грешни стъпки като тези, които допринесоха за "катастрофално" десетилетие на война за САЩ, предаде Асошиейтед прес.

"Защо всички имат толкова голямо желание да използват военна сила, след като току-що преминахме през десетилетие на война с огромна цена за нашите войниците и бюджета ни", попита Обама по време на пресконференция във Филипините.

Обобщавайки вижданията си за външната политика, президентът посочи, че тя е такава, която "избягва грешки". "Хората наистина ли смятат, че като по някакъв начин изпратим някакви допълнителни оръжия в Украйна, ще възпрем руската армия?", заяви Обама. "Или е по-вероятно да ги възпрем, като оказваме международен натиск, дипломатическия натиск и икономическия натиск, който оказваме?"

Президентът не назова по име някои от своите критици.

"Честно казано, повечето от външнополитическите коментатори, които оспорват нашата политика, биха се втурнали безразсъдно в куп военни авантюри, в които американският народ няма никакъв интерес да участва и не биха тласнали напред нашите основни интереси в сферата на сигурността", заяви Обама. Той добави, че не е склонен да взема политически решения, само защото "някои, който стои в офис във Вашингтон или Ню Йорк, мисли, че ще изглежда погрешно".

Споделяне

Още от Свят