С призивите си за оставки Сидеров искал да спаси и "малката“, и "голямата“ коалиция

Каракачанов определи предложението му като "творческо“, цяла нощ не бил спал, за да мисли върху него

Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов в началото на коалицията

С призива си за оставка и на вицепремиера от ВМРО Красимир Каракачанов, последвал оставката на другия вицепремиер от "Обединени патриоти“, Валери Симеонов, лидерът на "Атака“ Волен Сидеров искал да спаси както "малката“ (патриотичната) коалиция, така и "голямата“ коалиция с ГЕРБ. Това обясни самият Сидеров в неделя пред Нова телевизия. Ще подкрепяме управлението, но без постове, добави той.

Пред бТВ пък Каракачанов с видима ирония определи предложението на лидера на "Атака“ като "творческо“ и каза, че цяла нощ не бил спал, за да мисли върху него.

Спасителният план на Сидеров

"Моята идея е не да отправял лични нападки към Каракачанов. Не трябва да е водещо егото и желанието да си на някакъв пост на всяка цена. Предложението ми за неговата оставка е призив за съставяне на план за спасяване на коалицията „Обединени патриоти”. В момента тя е в криза и социологията показва, че може би няма да влезем в парламента на следващите избори. С две думи – вървим по стъпките на Реформаторите”, обясни Волен Сидеров, който е и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“.

Спасяването на „малката“ коалиция означава да се спаси и „голямата“, защото без едната другата ще рухне, добави той.

Планът му, всъщност, предвиждал да бъде поправена първоначална грешка то „патриотите“ – изпращането на лидерите на две от партиите в изпълнителната власт.

"Това наруши комуникацията ни. Попречи ни да взимаме точни решения бързо. Всичко това се отрази и сега виждаме резултатите – скандали и зле премерени действия и думи. Ако искаме да запазим коалицията, трябва да се концентрираме върху това да излезем на ново ниво. Идеи, свързани с доходите на хората, инвестиции в държавата и развитие на стандарта на живот. От години бия камбаната и казвам и на двамата да насочат погледите върху важните теми, а не да се занимават с дискотеки. Те не чуваха и това е резултатът”, каза Сидеров.

Той отново припомни, че е повтарял, че Валери Симеонов прави греши и трябва да се оттегли. Никой обаче не го е послушал, а той се е запънал и останал на поста. Обясни, че е разбрал от медиите за оставката на Симеонов и не е бил потърсен от коалиционния партньор.

Попитан ще оцелее ли правителството след две оставки, Сидеров заяви, че то не зависи от постовете на двама вицепремиери.

"Ключът към това да оцелее е на евроизборите да покажем добър резултат. Ако ГЕРБ и Патриоти не покажем добър резултат, те ще скочат и ще кажат, че отиваме на избори”, каза той.

Ще подкрепяме управлението, но без постове, иначе патриотизмът ще девалвира, добави лидерът на „Атака“.

Ще подаде ли Каракачанов оставка?

В малко по-ранен час в неделя пред БТВ Красимир Каракачанов отговори на призива да подаде оставка така: „То е творческо предложение. Цяла нощ мислех върху него. Продължавам да мисля творчески. Ще настоявам във вторник на коалиционен съвет да разгледаме това творческо предложение и, ако прерасне в подобна идея, дискретна или не, няма проблем да си подам оставката“.

По повод упрека на Сидеров, че Обединените патриоти вървят по пътя на Реформаторския блок, той каза: „Нека във вторник си отговорим на този въпрос – кой ни бута по този път”.

За протестите в страната Каракачанов смята, че има хора по улиците, които са там основателно, но има и такива, които са за шоуто. Според него не е нормално да се затварят магистрали и да се пречи на стотици хиляди да се придвижват.

Ако решим, че интересът на обществото е по-важен от интереса на 10% от хората, ще вървим напред, коментира Каракачанов бъдещето на кабинета.

Пред БНР пък той призна, че Волен Сидеров е проявил желание да оглави листата на коалицията на изборите за Европарламент догодина, но с Валери Симеонов му казали, че този въпрос подлежи на обсъждане.

"Не знам дали това е причината“, каза той, попитан дали заради това лидерът на „Атака“ иска публично оставки. „Ще продължавам да се придържам към практиката си от последните години – коалиционни въпроси да ги обсъждам с моите колеги. И ако има някой нещо да ми каже, или аз да им казвам, да го правим там, а не през медиите“, каза Каракачанов.

НФСБ трябва да си вземе решението, каза Каракачанов визирайки идеите на Волен Сидеров да не бъде излъчен нов вицепремиер на мястото на Валери Симеонов, защато от такъв нямало нужда. „Ако човека, който предложат е подходящ, ще го подкрепя“, добави той.

"Няма как ВМРО да има министър на отбраната, „Атака“ – министър на икономиката, а за НФСБ да кажем: Имахте един пост, сега го закриваме и няма да имате нищо“, добави той. Според Каракачанов при партньорите трябва да има равнопоставеност и солидарност при носенето на отговорност.

Споделяне

Още по темата

Още от България