С прогнозен ръст от 2% икономиката ни остава слаба

ЕК очаква по-добри резултати за 11 членки от Централна и Източна Европа, Румъния е отличник с 4.2%

С прогнозен ръст от 2% икономиката ни остава слаба

Европейската комисия (ЕК) е повишила оптимизма си по отношение на икономическия растеж в България през тази година. Вместо 1.5% ръст, колкото Брюксел прогнозираше през зимата, вече се очаква повишение от 2%.

Това показва пролетната икономическа прогноза на комисията, обявена във вторник. За сравнение правителството залага на растеж от 2.1% през 2016 г., а БНБ преди няколко дни даде ход на стрес тестовете при базов сценарий за ръст тази година в размер на 2.2%.

Въпреки подобрената прогноза обаче България стои доста слабо на фона на очакванията за Централна и Източна Европа. В 11 държави от ЕС се очакват по-добри постижения. За съседна Румъния например ЕК прогнозира ръст от 4.2%, за Полша – 3.7%, за Словакия – 3.2%, за Литва и Латвия – по 2.8%, за Унгария – 2.5%, за Чехия – 2.1%. Ирландия пък е на път да сътвори ново икономическо чудо след сериозната криза, в която беше изпаднала, с очакваните 4.9% за 2016 г., въпреки че това е известно забавяне от рекордния растеж през 2015 г. в размер на 7.8%.

Вътрешното потребление измества експорта като двигател на растежа

Увеличеният ръст на икономиката на България през 2015 г. до 3% беше движен основно от износа, но през 2017 г. се очаква вътрешното потребление да измести експорта като основен двигател на растежа, посочва ЕК. Вътрешното потребление ще се ускори от 0.8% през 2015 г. до 2% през 2016 г. и с нови 1,7% през 2017 г., сочи прогнозата. Забавянето в изпълнението на европроектите обаче ще продължи да потиска инвестициите през 2016 – 2017 г.

Безработицата ще падне до 8.6% през 2016 г. и 8% през 2017 г. Очаква се дефлацията в края на годината да прерасне в инфлация, която обаче ще остане на ниско ниво догодина – 0.9%.

"Публичните финанси остават стабилни – добрата събираемост на данъците води до повече приходи в бюджета, което от своя страна тласка дефицита на публичния сектор надолу.  Важно е постигнатото в тази сфера да се запази и в бъдеще. Дългът също остава един от най-ниските в евросъюза и още по-нисък, отколкото при последните предвиждания – 28.1% от БВП през тази и 28.7% от БВП за следващата година", изтъкват от ЕК.

Ако успее да реализира прогнозирания ръст от 2%, България ще постигне резултат над средния за съюза. Комисията прогнозира 1.8% растеж средно в 28-те членки през 2016 г. и 1.6% - за еврозоната.  

"Днес Европейската комисия потвърждава тенденцията на възстановяване на европейската икономика, която отчита в последните тримесечия. Растежът обаче все още е умерен, тъй като някои от досегашните стимули - като ниските цени на петрола и благоприятният курс на еврото, постепенно губят ефекта си. За трайно излизане от кризата са нужни решения на структурни проблеми, които варират между отделните страни членки", коментира зам.-председателят на комисията с ресор "Бюджет" Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?