С промени в закона управляващите спасяват сделките за БТК и "Булгартабак"

Мнозинството ще внесе спешно промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, свързани със сделките за БТК и "Булгартабак холдинг". До края на седмицата промените в закона трябва да минат през парламента. Това съобщи председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов обяви след съвместно заседание на парламентарните групи на НДСВ и на ДПС и министри.

В момента двете големи приватизационни сделки - за БТК и "Булгартабак холдинг", блокирани съответно от прокуратурата и съда.

Депутатът от НДСВ Емил Кошлуков уточни пред журналисти, че промените са в посока необжалваемост на определени сделки.

Според НДСВ и ДПС приватизацията се извършва напълно законосъобразно и целесъобразно. Депутатите от двете парламентарни групи подкрепят действията на приватизиращите органи и са решили, че Народното събрание ще се произнесе по двете сделки, тъй като е одобрило стратегии за приватизацията.

СДС обвини управляващите, че с подготвените промени в закона се замитат следите от извършените нарушения при сделките. Прокуратурата образува дело за приватизацията на БТК по сигнал от ОДС.

Пламен Панайотов уточни днес, че има стратегии за утвърждаване на процедурите по двете сделки и по същество парламентът е този, който ще се произнесе с оглед на осъществяването им.

Борислав Ралчев от НДСВ изрази на пресконференцията след заседанието личното си мнение, че постановлението на прокуратурата за спиране на сделката за БТК е нищожно - тоест не поражда правни последици и правни задължения.

Според Ралчев не е в правомощията на прокуратурата да се произнася по целесъобразност, а само по законосъобразност на сделката. В постановлението е казано, че се отчита несъответствие на процедурите, а обстоятелствената му част държи сметка изцяло за целесъобразността на сделката и доколко тя е справедлива като цена и други условия, каза Ралчев. Един орган като прокуратурата няма функцията да има право на преценка, свързана с характеристиките на сделката, добави той. Този акт трябва да се третира като политически, и след като не е функция на прокуратурата да взема политически съображения и на основа на тях да взема свои решения, се стига до извода за нищожност, заяви Ралчев.

Пред журналисти лидерът на ДПС Ахмед Доган каза, че е убеден, че трябва да има промени в закона за приватизацията. Не може прокуратурата да се меси на база предположения, допълни той.

Очаквайте допълнен вариант

Споделяне

Още от България