Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

С протекции от властта фермата на Иван Ангелов отглежда от години забранен у нас вид норки

Прокуратурата не направи нищо по сигнала ни за загробени норки в Боров дол, казва Петя Алтимирска от КАЖИ

6 коментара
С протекции от властта фермата на Иван Ангелов отглежда от години забранен у нас вид норки

Петя Алтимирска е председател на сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията. Организацията е основана през 2017 г. и води активни кампании за хуманно отношение към животните. Сред тях от 2016 г. насам е и национална гражданска инициатива за добива на ценни кожи в България, т.е. за забрана за функционирането на фермите за норки. В сряда тя и нейни активисти поискаха за пореден път забрана за отглеждане на норки в България.

Г-жо Алтимирска, в сряда вашата организация протестира пред Министерски съвет, подкрепени от "Изправи се! Мутри вън!" и представители на "Демократична България". Настояхте за закриване на единствената ферма за норки, собственост на Иван Ангелов. Заявихте, че има "политически чадър" над дейността ѝ, защо?

Основното, което ни кара да мислим, че съществува някакво покровителстване от страна на миналото вече управление, бяха факти, които се забелязаха още от самото начало, когато започна да функционира фермата през 2016 г. Именно тях посочихме в сигнала до Комисията по ревизията на управлението на Бойко Борисов в 45-ото НС. Първо, по инвестиционен проект фермата е със заложен капацитет 400 000 норки. За такъв животновъден обект, с толкова голям капацитет, задължително трябва да се направи Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Още повече, че в нея ще се отглежда неместен вид норки, за който не се знае какъв ефект ще предизвика върху околната среда. Фермата на братя Ангелови по проект трябваше да е една от най-големите на Балканите, но така и не бе достигнат капацитетcj от 400 000 животни и по наша информация в момента е 128 000 бройки.

През годините питали ли сте МОСВ защо е пусната фермата без ОВОС?

Питали сме, разбира се, отговор не последва. Освен това чисто процедурно, когато е направено инвестиционното предложение, то не е забелязано от обществото и не е реагирано в срок за възразяване. Освен това самото инвестиционно предложение е било за "дребни бозайници", дори не е изрично написано, че ще се отглеждат норки. Така се появиха първите съмнения, че нещо е нередно, те се затвърдиха през 2017 г., когато съвсем случайно разбрахме, че е създадена работна група в Министерство на земеделието, чиято цел е да промени Наредба 2 от 2009 г. Поправката предвиждаше да се допусне за отглеждане у нас вида американска норка. Тази наредба допускаше за отглеждане у нас само европейската норка, но не и американската. Важният детайл е, че фермата бе започнала работа още през 2016 г. и отглеждаше американски норки в нарушение. Едва през 2017 г. бе направен опит този вид официално да се разреши от държавата. Любопитен въпрос е как при тази ситуация е дадено разрешение от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) тази ферма да работи? Дори и в момента не е разрешено да се отглеждат американски норки в България, защото нашата организация алармира и въпросната наредба не бе променена.

Има ли още нарушения, които сте установили?

В Закона за биоразнообразието, чл. 67 изисква за чуждите видове като американска норка да се направи научна програма, която да описва какви могат да са последиците от този нов вид за околната среда и върху местните видове в България. Тази програма трябва да се приеме и след това въз основа на нея държавата да издаде разрешение за този вид. Такава програма не е правена, директно е правен опит за промяна на наредбата. В същото време през годините норките започнаха да бягат.

Какво означава "започнаха да бягат норките"?

С нас се свързват местните хора от района на село Маджерито, където се намира фермата, а също и от близките села в Старозагорско. Те ни казват - елате да видите,.снимайте, убитите ми от норки зайци, кокошки. Ние буквално сме заринати и от снимки и от сигнали. Съветваме хората да се обръщат към РИОСВ или на тел. 112, защото ние не сме органите, които могат да противодействат. Местните ни казват - когато кажем на чорбаджията на фермата, той ни дава една- две кокошки, обаче след една седмица пак идва норката и изяжда и тях, и другите.

Под чорбаджията кой се има предвид?

Вероятно, не лично г-н Иван Ангелов, защото той самият не се занимава с фермата, той просто е собственик, мисля, че негови близки в семейния кръг.

Всички тези несъответствия с наредба и закони, които изброихте по-рано, дават ли основание да се твърди, че в момента работата на тази ферма е в разрез с българското законодателство?

Краткият отговор е "да", защото няма как една обикновена фирма, нарушила толкова много точки от законодателството, да изпълнява тази дейност. Никой не би трябвало да ѝ позволи да работи и да отглежда норки. Но у нас това бе разрешено.

Вие наблюдавате с години дейността на тази ферма. Преди дни агробизнесменът Светослав Илчовски обяви в НС, че норки от нея са загробвани в мина на Христо Ковачки. Вие натъквали ли сте се на подобни сигнали или доказателства?

Сега, дали мината е на Христо Ковачки, не съм сигурна. И аз чух, че била негова, но не съм сигурна. Лично аз съм била в този рудник в с. Боров дол, защото когато стана ясно през 2019 г., че има подаден такъв сигнал в прокуратурата, ние го разбрахме от медиите, буквално на следващия ден заминахме за селото. Телевизионният репортер, който бе правил интервюто, ми даде точната локация. И заедно с други журналисти отидохме на мястото и там беше невероятна смрад, не може да си представите какво беше. Всичко беше заровено под пръст. Навсякъде имаше парчета от трупове. По-късно дойдоха колеги от фондация "Четири лапи" и заедно с тях открихме един почти цял труп на животно, който го предадохме на експерти от БАН и те потвърдиха, че това е труп на американска норка. Животното бе без кожата.

Забравих си раницата и затова ми се наложи да се връщам същия ден до Боров дол. Върнах се почти по тъмно, някъде към 7-8 часа вечерта и видях камиони, които загребваха маса земя от същите места, където бяха парчетата с норки. Никой нормален човек не работи по тъмно, още повече в мина, която не е действаща.

Т.е. съмнението ви е, че целта е била да премахнат тези трупове?

Да, и по тази причина написах сигнал и го внесох в сливенската прокуратура, за да сигнализирам, че съм била свидетел как се заличават доказателства.

Какви са резултатите от тези два сигнала, които са изпратени по казуса до сливенската прокуратура?

Никакви. Няма никакво движение по тях. Никой не ме е информирал за развитието на случая, за досъдебното производство. Неведнъж съм търсила информация от прокуратурата, но казват, че няма развитие.

В сряда вашият протест стигна и до Министерство на здравеопазването, за да предупредите за потенциални мутации на Covoid-19 в България, които могат да дойдат от фермата за норки. Доколко реална е тази заплаха?

Направих си труда да извадя няколко извадки от последните медицински доклади, които говорят красноречиво. Например, през ноември 2020 г. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията предупреждава, че разпространението на варианти на коронавируса чрез ферми за норки може да компрометира ефективността на ваксините.

Пак през ноември 2020 г. Световната организация за здраве на животните и Организацията за прехрана и земеделие на ООН призовават държавите да прилагат ефективни мерки за управление на риска, включително действия за адекватно наблюдение на податливи животни (към Covid) като норки и енотовидни кучета. През февруари 2021 г. излиза общо становище на Световната здравна организация, Световната организация за здраве на животните и на Организацията за прехраната и земеделието към ООН, където се казва, че фермите за кожи представляват заплаха за общественото здраве и съществува потенциален риск да се превърнат в резервоари за коронавирус. В същото становище се предупреждава, че има значителен риск за разпространение на Covid-19 от норки към хора. И през март 2021 г. Европейският орган за безопасност на храните и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията публикуват съвместен доклад, според който всички ферми за норки трябва да се считат за изложени на риск от това да се превърнат в огнища за Covid.

Въз основа на тези доклади поискахте от новия здравен министър временно затваряне на фермата на Иван Ангелов, докато трае пандемията. Подобно искане правили ли сте към предходния здравен министър - проф. Костадин Ангелов?

Да, правили сме. Има над 1500 писма, изпратени както до здравния, така и до земеделския министър, защото отговорността е разпределена между двете министерства, така и до МС, защото настоявахме да се създаде работна група от различни министерства, за да може там да се обсъди риск за разпространение на Covid от фермите за норки, но това не бе направено. Въпреки всичките тези писма действия не последваха.

Колко животни е нужно да се убият, така че кожите им да отидат за изработването на едно палто от норки? Знам, че това зависи от размера, но все пак?

Десетки са, може да са 20, може и да са 70. Зависи от палтото, зависи и от размера. Норките са реално 80% от всички отглеждани за кожи животни в световен мащаб. Другите животни са лисиците, енотовидните кучета и чинчилите. Освен това норката е инвазивен вид, т.е. опасен за останалите видове. Тя е включена в списъка на 100-те най-опасни вида на Европа и може да унищожава биоразнообразие, екосистеми. 47 вида животни са застрашени от популацията на американската норка. Навлизането на такъв инвазивен чужд вид у нас е буквално бич за нашите екосистеми.

Но това бе престъпно пренебрегнато от Министерството на околната среда?

Вредата вече е нанесена. Както ви казах, тези норки вече са навън в околната среда на България. Има толкова много сигнали на снимани норки в природата, сгазени от коли по шосетата, хванати или убити в селските дворове и т.н. Има дори норки, заснети с фотокапани. За да се овладее този процес, трябва да се дадат средства от държавния бюджет, за да може този вид да се овладее и да изчезне и да не нанася повече вреди, да не се размножава.

В Испания, например, е забранено да се създават нови ферми за норки, именно заради тази популация. Само до преди няколко месеца Дания бе на първо място по производство на кожи от норка. Там имаше над 1200 ферми в началото на миналата година, но откакто Covid навлезе, в огромна част от тях се установи, че норките са заразени, започнаха да ликвидират заразените ферми, след което тяхното министерство реши да ликвидира абсолютно всички ферми за норки. Около 20 страни в ЕС въведоха пълни или частични забрани за отглеждане на норки.

Вашата асоциация изследвала ли е въпроса къде се реализират норките от българската ферма? Къде се изнасят?

Да, ние през тези години направихме доста анализи на сектора, включително и икономически анализ, който ни даде информацията, която внесохме в комисията по ревизията към 45-ото НС. Установихме финансови несъответствия. Това, което се изнася от България, са сурови ценни кожи, които след преработката вече отиват във фабриките за шиене. Голяма част от ценните кожи пътуват за страни като Дания, Полша и Гърция. Сигналът, който ние внесохме в комисията, съдържа данни, че износът през 2018 г. от България на сурови ценни кожи се равнява на 11.3 млн. долара, докато единственият производител и монополист на пазара фермата "Фармпро" на Иван Ангелов и неговото семейство декларира за същата година приходи в рамките на 3000 лева. Надяваме се комисията да установи на какво се дължи разминаването.

Как установихте, че от България през 2018 г. са изнесени кожи от норки за 11.3 млн. Долара?

Не сме го установили ние.

А кой?

Данните са на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД). Необяснимо е защо основният производител на кожи от норки у нас декларира само толкова приходи. Това ние го установихме преди 2 години, през 2019 г. и тогава изпратихме информация до компетентните институции - Министерство на икономиката и на Министерство на финансите и те съответно не реагираха по никакъв начин. Имаше и парламентарни въпроси, на които не дойдоха ясни отговори на въпроса. Разбира се, зад това разминаване в декларирания приход и осъществения износ съществуват различни хипотетични варианти за обяснение.

Какви варианти допускате за това разминаване?

Те са логични, не е нещо, което можем да посочим с пръст. Ние директно не обвиняваме фирмата. Затова поискахме проверка от Комисията по ревизията. Единият вариант е да не са декларирани тези продажби, тези приходи. От друга страна е възможно някъде в България да съществува и някоя огромна ферма за норки, която да генерира такива огромни количества кожи, т.е. да работи полулегално. Вече имаше примери, че регистрите на Агенцията по храните имат пропуски.

През 2017 г. ние установихме, че регистърът на Българската агенция за безопасност на храните показва две ферми за норки у нас - тази на братята Ангелови и друга до Варна, която е спряла да работи. По-късно, на една кръгла маса, на която присъстваха норковъдите, бе зададен въпрос към председателя на това браншовото обединение - колко са фермите за норки и тогава бе отговорено, че има още една ферма до Ямбол. Оказа се още, че тя макар и да е съществува по-рано от тази на Ангелов, не фигурира в регистъра на държавата. През ноември миналата година въпросната ферма временно е преустановила дейността си. Тя е на едно семейство, което е работило в Италия в подобна ферма и връщайки се у нас, решава да направи в България. Тя е малка - с 1000 животни.

Какво очаквате от служебното правителство?

Отговорност към здравето на обществото, към това да не се допускат и да не се поемат рискове за поява на нови огнища за Covid, като се продължава да работи тази ферма за норки по време на пандемията. Норките могат не просто да причинат мутации, а могат да причинят мутации на вируса, които минават през животните, много по-опасни от настоящите, както пише в тези доклади, които ви цитирах. Освен това едно проучване на "Сова Харис" от края на април т.г. показа, че 81% от пълнолетните българи не подкрепят убиването на животни единствено заради кожите..

Кабинетът "Борисов" реши работещите във фермата за норки на Иван Ангелов да са сред първите имунизирани срещу Covid. Това не е ли бариера, която спира тази опасност за мутации?

Не е бариера. Колективният имунитет при норките не съществува. Може да са ваксинирани служителите, които работят там, обаче норките са 128 000. В тези обекти поради концентрацията на толкова много животни на едно място е много по-опасно да възникне огнище.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Solar Power
  #6

  Още по добре е да сложим по едно листо отпред и да влизаме в горите :)

 2. Solar Power
  #5

  Трябва да се вкара тотална забрана за копаене на газ и нефт, да се строи каквото и да е , в гората да е забранено да се откъсне листо или клон и по тревата да не се стъпва :) Разрешено е да си сложите слънчеви панели и да събирате енергия за която трябва да се плаща акциз понеже я осигурява правителството ..... нищо ,че слънцето не е негово нито пък може да гарантира светенето му .... :) Важно е всичко да е забранено :)

 3. стоян илиев
  #4

  До #2.Не питат,защото ако изобщо някой даде честен отговор на този въпрос,ще ни стане много гнусно и гадно!Там нормални хора не могат да работят.Изобщо има ли някой,който се съмнява,че човека е най-големия звяр на планетата?

 4. Филип Тотю
  #3

  Също съм любопитен за нивото на заразени и починали от Ковид19 в тези райони в непосредствена близост до фермите и установените места за загробване? Има ли някаква значима разлика от останалите региони. Кризата с болестите по селскостопанските животни от близките години не започна ли точно около тези места? Имали ли хипотетична връзка, с изхвърлянето на подобни количества животински материал и появилите се екзотични болести по животните в Югоизточна България където изклаха толкова кози, овце, прасета и други селскостопански животни?

 5. Филип Тотю
  #2

  Мен са ми любопитни няколко неща и не разбирам защо журналистите не задават тези много важни въпроси. Например, как се извършва умъртвяването на тези животни, за регулации ясно няма смисъл да питам след като явно всичко друго яко се "регулира"? След като има толкова норми от ЕС при отглеждането на животни, пример прословутите "щастливи кокошки", как стоят нещата при норките и изобщо при животните отглеждане за кожа. Също не казват и по закон как се процедира с отпадните материали при животните отглеждани за храна и тези за кожа. Само пари ли спестяват като се загробват тези животни по този начин или има и други причини. Кой регулира тези процеси и кой контролира регулаторите?

 6. асен
  #1

  не купувайти от фирмата на индобългарина!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.