С протест и концерт посрещат Джулай морнинг на плажа "Корал"

С протест и концерт посрещат Джулай морнинг на плажа "Корал"

С протест и концерт ще бъде посрещнат първия изгрев на месец юли в защита на плажа "Корал". Събитието е предвидено за вечерта в събота срещу неделя (30 юни срещу 1 юли).

С демонстрацията си за опазването на плажа граждани и къмпингуващи са решили да отпразнуват празника Джулай морнинг.

"Спасяваме последния несъсипан плаж на юг от Бургас от беззаконие и разруха. Спасяваме го заради децата си. Няма да се примирим нито с инвеститор, който пренебрегва закона, нито с власт, която му го позволява," обясняват организаторите от сдружението "Да запазим Корал" във "Фейсбук".

В концерта ще участват музикантите Валди Тотев и Тони Серкеджиев от Delta Roosters, Васо Гюров и Деян Драгиев - Даката от "Ревю", политологът Евгений Дайнов с групата си "Магистри", певците Миленита и Кристиян Костов и други.

Надсловът на събитието е "Корал завинаги", а началото му е обявено за 18 часа.

По закон Корал, Иракли и Карадере са обявени за плажове за природосъобразен туризъм и там строителството и стопанската дейност са силно ограничени.

Организаторите призовават участниците да не правят боклук и да събират този, който морето е изхвърлило; да не палят огън, извън обезопасен съд за огън; да пазят гората; да използват само доставените от съмишленици химически тоалетни; да не отговарят на провокации.

От "Да запазим Корал" посочват, че всички участници могат да къмпингуват свободно на плажа и напомнят, че по Конституция и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие това не е забранено.

За правото си да къмпингуват гражданите се позовават на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според който в зона А - плажната ивица и на 100 м зад нея, се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги "при условия и по ред, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони". Правилата обаче все още не са подготвени и приети, поради което не са в сила.

Преди годинаВърховният административен съд отмени окончателно общинската забрана за къмпингуване на плажа „Карадере“ извън туристическите обекти и така създаде съдебен прецедент.

Община Шабла пък от две години въведе такса и правила за свободно къмпингуване по северното крайбрежие, осигури тоалетни и контейнери за отпадъците, като до момента тези регламенти се спазват от къмпингуващите на нейна територия.

Преди ден в специално изявление до медиите испанската фирма "Ибердрола Инмобилиария", собственик на планирания за застрояване имот до плажа "Корал", предупреди участниците в планирания протест на плажа „Корал“ да се държат по "мирен и цивилизован начин". Напомни, че "всяка дейност на вандализъм срещу частната собственост е престъпен акт и е предмет на наказателна отговорност".

Протестът идва след поредна седмица на напрежение на Корал зарадипоставената преди началото на сезона ограда около имота на "Ибердрола Инмобилиария", която затваря общински път.

Природозащитници реагираха на оградата с аргумента, че тя не позволява свободен достъп на всеки желаещ до плажа, както изисква Конституцията. Министерството на туризма обаче обяви, че достъп има и всичко е законно. Опонентите ѝ сезираха прокуратурата с искане да провери дали изобщо е проверявана оградата. Няколко дни по-късно на оградата на имота се появитабила, според която преминаващите ще бъдат снимани с фотокапани и предадени на полицията. От компанията отрекоха да са поставяли фотокапани.

Според изявлението на "Ибердрола Инмобилиария" до фирмата стигнали съобщения, че една от целите на протеста е да бъде разрушена оградата, която компанията е поставила по периметъра на своята собственост. От фирмата не назовават организаторите, но ги определят като "т. нар. екологическа организация, която предприема действия, за да поддържа бизнеса си с незаконно къмпингуване с години на плаж "Корал".

В съобщението се подчертава, че оградата е поставена по искане на община Царево, тъй като предишни години там бил изсипван боклук, заради което инвеститорът бил глобен. Компанията декларира, че е осигурила няколко входа за свободен достъп до плажа и уточнява, че желаещите имат възможност да отсядат в легалните къмпинги на плажа.

Споделяне

Още от България