С процедурни хватки София пробва да спре строеж на небостъргач

Макет на небостъргача

С процедурни хватки Столичната община се опитва да спре строежа на небостъргач в софийския квартал "Стрелбище". Имотът е собственост на фирмата НИКМИ и се намира на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Ю. Тодоров". В момента е зелена площ, на която компанията иска да издигне 44-етажна сграда. Това предизвика протести на хората от квартала.

"Ще продължим битката със зъби и нокти за защита на терена", коментира главният архитект на София Здравко Здравков след заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. На него общинарите взеха решение, с което се опитват да спрат НИКМИ да застрои терена. Намерението на общината е да използва решението като аргумент в бъдещата си съдебна битка за спирането на строежа.

Предисторията

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 г. Фирмата го придобива след замяна. По това време на него е позволено застрояване, но до 20 метра. В последствие имотът е отреден за озеленяване в Общия устройствен план от 2009 г. Така в него може да се построи само кафе, църква или тоалетна.

През 2014 г. с решение на общинския съвет е приет подробен устройствен план на кв. "Стрелбище". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обхват, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена. Вратички в закона позволяват в този план да се предвиди строителството на 150-метрова сграда.

Бившият вече архитект на София Петър Диков отказва да задейства процедурата за самостоятелния план на терена. Компанията обжалва и печели делото, което задължава настоящия главен архитект да задейства плана. След съдебното решение от НИКМИ дори заградиха терена и разрушиха вътрешноквартална улица, която минава през него.

Хватки

В опит да намери решение на проблема Здравков поиска от общинските съветници да отменят частта от решението за подробен план на "Стрелбище" от 2014 г., с която от обхвата му се изключва спорният имот. "С това решение на общинския съвет потвърждаваме, че държим теренът да остане градинка, както предвижда Общият устройствен план от 2009 г.", обясни съветникът Силвия Христова от ГЕРБ.

Здравков коментира, че това е едно от действията, които се правят, за да се атакува като нищожно решението на съда, което позволява застрояване на терена. "Тази градинка ще остане такава и ще трябва да намерим формата”, заяви той.

Решението на общинарите от четвъртък обаче може да стане повод за още едно дело по казуса, тъй като може да се обжалва в съда.

Липса на диалог и проверки

До процедурните хватки се стига, след като собствениците на имота са отказали диалог с общината. Отхвърлили и предложението да бъдат обезщетени с друг терен в София.

"Апелирам към инвеститорите да проявят достатъчно разум, да влезем в преговори и да търсим замяна на този терен, който адекватно да предложи бъдещо застрояване", призова в четвъртък Здравков.

Главният архитект съобщи също, че един от директорите на НИКМИ Милчо Благоев е подал сигнал срещу него в прокуратурата. Той е за отказ на главния архитект да изпълни решението на ВАС от 2016 г., като допусне промяна на подробния устройствен план за парцела на компанията и така задвижи процедурата за построяване на небостъргач.

"Според сигнала главният архитект героизира случая и не спазва съдебно решение", посочи Здравков. Той припомни, че заради неизпълнението на решението бе глобен с 10 500 лева.

В същото време миналата седмица кметът Йорданка Фандъкова е възложила да бъде направена проверка на всички сгради на НИКМИ в града. Повод за това е сигнал на Здравков до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за нарушения на компанията при изграждането на една от сградите от "Милениум център" между булевардите "Витоша" и "България". В него се казва, че фирмата е направила довеждаща инфраструктура до едно от зданията през общински терени, без да има разрешение за това.

Споделяне

Още по темата

Още от България