С рамото на държавата Пловдив започна честванията на Паметника на Альоша

С пускането в понеделник на нова пощенска марка с образа на паметника на Альоша, държавата застана зад пловдивските чествания на 50-годишнината на монумента. Така планираните от месеци тържества започнаха днес и ще продължат цяла седмица.

Валидирането на марката стана в Балабановата къща в Стария град и бе извършено съвместно от председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков и от областния управител на Пловдив Тодор Петков.

"Альоша е един от символите на Пловдив. Този паметник на съветския воин е символ на мира. Той гледа на изток, към изгрева на слънцето, а неговият автомат е насочен към земята. Трябва да уважаваме нашата история и да почитаме хората загинали в борбата с фашизма", заяви Тодор Петков, цитиран от БТА.

Според информацията на агенцията „следобед признателни граждани ще поднесат венци и цветя на паметника, а вечерта в дома на железничарите ще има тържествен концерт”.

Не се казва какво ще прави признателното гражданство в деня на Октомврийската революция - 7 ноември, но пък в петък, на 9 ноември тържествата ще продължат с „поднасяне на приветствия от председателя на Народното събрание Георги Пирински, посланика на Русия в България Анатолий Потапов, тържествен концерт и заря”.

Още през август пловдивската общественост, която има по-различно мнение за мястото на паметника на Альоша в съвременния образ на Пловдив, бе стресната и от председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, която в Новосибирск си направи нарочна среща с прототипа на паметника Алексей Скурлатов и го покани да дойде на тържествата в България, разбира се, на разноски на нашата държава. Към момента няма информация дали вече доста възрастният прототип на паметника се е вдигнал и е дошъл в България.     

Споделяне

Още по темата

Още от България