Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

С разрешително за открит паркинг в "Дианабад" зейна дупка от няколко декара

5 коментара
С разрешително за открит паркинг в "Дианабад" зейна дупка от няколко декара

Огромен изкоп в столичния кв. "Дианабад" в близост до метростанцията "Г. М. Димитров" притеснява хората от близката сграда. Според наличната публична информация изкопът е за открит паркинг и строеж с разгърната застроена площ от 572 кв. метра.

Повява се обаче огромна дупка, а работата по нея предизвиква не само шум и мръсотия. За хората наоколо проблем е и начинът, по който е разрешено строителството.

Още повече, че то вероятно е подготовка за издигането на висока сграда на терена, състоящ се от близо 6700 кв. метра. Според действащия устройствен план сградата не може да е по-висока от 30 метра. Вратичка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) обаче позволява предвижданията в плана да не бъдат спазени. Така става възможно издаването на виза за проектиране на сграда с височина 45 метра или около 15 метра над близкия блок.

Засегнатите граждани не искат спиране на инвестициите и строителството, но настояват проектите да отговарят на приетите през 2015 г. устройствени параметри.

Според администрацията на район "Изгрев", към който спада "Дианабад", проблем около изграждането на паркинга няма. Единствените нарушения са свързани със замърсяване с кал и прах, за което са наложени и санкции. Големият изкоп се правел заради голямата денивелация на терена, а дълбочината налагала и укрепване.

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира само, че случаят се проверява, а законът позволява при бъдещо сградно строителство параметрите на устройствения план да бъдат надвишени.

Собственик на имота е дружеството "Либеро", самото то притежание на кипърска офшорна фирма и акционер в дружеството "Пирин турист", което пък е съсобственик в концесионера на ски зоната над Банско.

От "Либеро" коментираха, че работата по строежа съответства на одобрените проекти, а проверки по сигнали на граждани се правели всеки ден, но нарушения няма. Ако има санкции за чистота, те са наложени на фирмата строител.

Документите

Въпросният изкоп, дълбок няколко метра и разпростиращ се на площ от поне 5 дка, е направен с разрешение за строеж, издадено от главния архитект Здравков. Документът е влязъл в сила на 25 април. Той е за "временен открит паркинг по чл. 55 ог ЗУТ (Закон за устройство на територията - б.а.) с вертикална планировка с и укрепителни мероприятия".

Издаден е за разгърната застроена площ от 572 кв. метра и за него са платени 6864 лева.

Самият паркинг обаче ще е много по-голям, тъй като според визата за проектиране от 19 февруари, той трябва да е за 159 коли и да заема почти целия имот от около 6700 кв. метра. От строителното разрешително не става ясно какво точно ще се строи на 572 кв. метра. Няма и публична информация какви дейности по укрепване и вертикална планировка ще се извършват.

А паркингът е временен, тъй като по действащия подробен устройствен план на "Дианабад" мястото е отредено за сграда с офиси, жилища, обществено обслужване и подземен етажен гараж. Според ЗУТ до реализирането на плана, т. е. до изграждането на сградата, имотът може да се ползва за временни обекти като паркинги, преместваеми обекти, пазари, спортни, детски площадки и др.

Инвеститор във временния паркинг и в бъдещата висока сграда е фирмата "Либеро", която е и собственик на имота от 6676 кв. метра. Дружеството е свързано с компанията "Юлен", за която премиерът неотдавна заяви, че реално е собственост на съакционера в Първа инвестиционна банка и председател на федерацията по ски Цеко Минев.

Общината: Няма нарушение по строителството

Откритият паркинг би трябвало да се направи на кота 0, а тук има изкоп с поне 5 - 6 метра дълбочина, недоумяват хората от квартала. Според тях това вероятно е подготовка за бъдещото изграждане на новата сграда, за която е предвиден подземен гараж.

Това допусна и главният архитект на район "Изгрев" Добромир Горанов. Той поясни, че не е виждал проекта на "Либеро", тъй като той е част от документацията по строителното разрешително, която се намира в направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община.

Според недоволните жители на "Дианабад" при такъв голям строеж е редно да се плати строително разрешително за много по-голяма площ. Така стойността му би трябвало да е поне 10 пъти по-голяма или над 60 000 лева.

Арх. Горанов каза, че за подземния паркинг, чието строителство вероятно се подготвя в момента, ще се плати при издаване на разрешително за строеж за цялата бъдеща сграда. Той добави, че по сигнал на граждани в началото на седмицата е направена проверка на място и не са установени отклонения от одобрения проект за работа. Така нарушения при строителството няма.

Отговор, подписан от кмета на "Изгрев" Цветомир Жеков, пък гласи, че изкопът е толкова дълбок заради голямата денивелация на терена. Заради дълбочината пък било нужно и укрепване, което се прави в момента.

Планове

От издадените две визи за проектиране за имота на "Либеро" в "Дианабад" става ясно, че компанията има намерение да направи на мястото сграда с височина от 45 метра. По подробен устройствен план там се допуска застрояване до 30 метра. Толкова е висок и съседният блок. Текст от ЗУТ позволява параметрите на плана да бъдат надвишени, обясни главният архитект Здравко Здравков. Това е възможно със "завъртане" на бъдещата сграда т. е. при промяна на "разположението и конфигурацията".

Според хората от района обаче бъдещата "китайска стена" ще засенчи техните апартаменти. Някои от тях вече обмислят да продадат имотите си.

Хората са направили подписка с искане да се спазят предвидените в устройствения план параметри. "Не искаме да се спрат инвестициите и строежите, а да се спазват правилата", коментира Асен Тасев, който събира подписката и живее в съседния блок. Той е изпратил и жалби в общината срещу огромния изкоп под прозорците си.

Всъщност визите за проектиране за същия имот са две. Първата е от преди около година и повтаря разположението на сградата от подробния устройствен план, но предвижда с 15 метра по-високо строителство. Няколко месеца по-късно е издадена втора виза за проектиране, в която бъдещата сграда е "завъртяна". Предвижда се изграждането на основно тяло от 45 метра височина и по-ниско тяло с 10 метра височина. Според хората, които са наели и адвокат да ги представлява по случая, вторият проект предвижда по-плътно застрояване и по-малки отстояния от улицата.

Виза за проектиране има и за съседния имот, който в момента се ползва като паркинг от хората от квартала. Тя също е за 45-метрова сграда, каквато обаче е предвидена и по действащия устройствен план. Двата терена са били част от един имот, собственост на приватизирано държавно дружество. С промяна на подробния устройствен план от 2014 г. теренът е разделен на два имота с различни собственици.

Инвеститорът: "Всичко е по проект"

Инвеститорът в открития паркинг, за който се копае в момента -"Либеро", е акционер в дружеството "Пирин турист", което пък е съсобственик в концесионера на ски зоната над Банско.

В борда на "Либеро" е адвокатът Петър Петров, който представлява освен "Юлен" и дружеството, което държи лифтовете на Витоша - "Витоша ски". "Либеро" и "Витоша ски" са регистрирани и на един и същ адрес в София.

Адв. Петров коментира, че строителните дейности са по одобрен от общината проект. На ден се правели по няколко проверки на място от различни институции заради подадените от живеещите наоколо жалби. Петров каза, че не може да коментира защо се налага да се прави толкова голям изкоп за паркинга, тъй като това било работа на проектантите и строителите. "Моята работа е да се намеся, ако има някакъв правен проблем", допълни Петров.

Официално собственик на "Либеро" е офшорната компания "Антуеп овърсийс лимитид", регистрирана в Кипър. Според данните в търговския регистър "Либеро" е получила кредит от 5 млн. евро от Първа инвестиционна банка, а в края на миналата година банката е вписана като заложен кредитор на компанията. Залогът е върху цялата фирма, но изрично е посочен и имотът в "Дианабад".

Иначе за 2017 г. "Либеро" отчита 317 000 лева печалба. Основната цел на дружеството за 2018 г., записана в годишния му отчет за миналата година, е реализирането на сградата в "Дианабад".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. перо
  #5

  Конкуренция на дунавскио гьол. Тоа че е частен!

 2. В и К
  #4
 3. В моя квартал имаше паркинг. Сега строят висока сграда! Да ми закрият част от гледката към Витоша! Както преди закриа цялата ми гледка към НДК!

 4. Демокрацията е красива бе! Гледайте и се радвайте! Да свободни и честни избори, да ЕНП, да ЕС< да НАТО да демокрация! Да астна собственост, да совобдна инициатива, да креативни олигарси, да услужливи чиновници! Да да да да да да да ви........ та на всички!

 5. Dr. Web Browsing
  #1

  Е затова..., леко, леко и ... на бегом от БГ, телминал ли ще е..., телена ограда ли ше е..., няма значение ..., да идва който си ще ... от близкия, средния или от по-далечния ми пръст, от северна или южна Патагония, от източните или западните части на островите Папуа...,идвайте не се бойте... тук българета почти нема и са на изчезване.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.