С разширението на метрото ще бъдат обновени три булеварда в София

С разширението на метрото ще бъдат обновени три булеварда в София

Три булеварда –  "Кръстьо Пастухов", "Александър Малинов" и "Обиколна" ще бъдат цялостно обновени с разширението на двата участъка на метрото от бул.”Цариградско шосе” до летището и от жк. "Младост 1” до бизнес парка. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на строителството на метрото.

С изграждането на двата участъка ще бъдат изградени инженерните мрежи и обновена пътната инфраструктура над метрото.

Продължението на метрото до летището започна в края на 2012 г., а през април тръгна строителството и до бизнес парка. В момента в строеж са близо 8 км метро със седем станции. До края на юни са изпълнени над 21% от строителните дейностите.

Най-важното след качественото изпълнение е спазването на графика, каза кметът Фандъкова.

До края на годината се очаква да започне изграждането на участъка от метрото по бул.”Черни връх” от станция "Джеймс Баучер” до до ул."Сребърна".

Двата участъка се финансират със средства от оперативна програма "Транспорт". Апликационната форма на проекта беше одобрена в края на 2012 г.

В началото на 2015г. се предвижда София да има метро до летището, което ще осигурява връзка на пътуващите с центъра и Централна гара.

Близо една четвърт от столичани ползват метрото за придвижване, а от 2015 г. се очаква техният брой да нарасне на една трета, каза Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“.

Той съобщи, че е готов идейния проект за третата линия на метрото, която е предложена за строителство през следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?