С разцеплението се уреждат лични сметки, засега няма риск за коалицията

В разцеплението на парламентарната група (ПГ) на НДСВ не се вижда точно определена цел и няма да повлияе върху стабилността на тройната коалиция и евентуални промени в кабинета, коментираха пред Mediapool анализатори актуалното развитие в жълто.

Според политолога Огнян Минчев ПГ на НДСВ остава достатъчно голяма, за да поддържа мнозинството заедно с БСП и ДПС. Освен това напускащите са без точно дефинирани политически позиции и все още не може да се прогнозира дали ще застанат в опозиция на тройната коалиция.

Подобна теза изрази и социологът Юрий Асланов (“Афис”). “Впечатлението е за неконтролиран, хаотичен разпад на ПГ, но е рано да се прогнозира докъде ще стигнат тези процеси. На този етап не личи да има някаква организация. Изявленията говорят за обида и лични мотиви. Възможно както нищо да не се случи, така и всичко да стане”, смята той.

Няма гаранции, че напускащите депутати ще излязат в опозиция на тройната коалиция, на този етап проблемите за стабилността на мнозинството са абстрактни, каза Асланов.

Живко Георгиев от “Галъп” също не вижда засега пряка заплаха за кабинета. “Тази партия трябваше да реши вътрешните си проблеми. Тя не беше солиден политически проект. Така че тези процеси са най-малкият проблем на управляващото мнозинство. Повече от ясно е, че в предишния си състав то не изглеждаше ясно заради роенето в НДСВ”, допълни той.

И Георгиев не се нае да прогнозира дали напусналите НДСВ депутати ще са опозицията и каква ще е позицията им спрямо тройната коалиция. “Те не са ясни нито като заявка за бъдещо присъствие, нито като изповядвани идеи и ценности.”

Никой от тримата анализатори не видя аналогии между настоящото разцепление и излизането на фракцията “Новото време” от НДСВ през 2005 г., което предизвика трус в предишното правителство на Сакскобургготски. Причината е, че в сегашното роене на НДСВ липсва ясен политически център на бунта.

“Mотивацията не е колективна. Тук като че ли няма обща идея, по скоро на личностно ниво са коментарите”, заяви Асланов. Според него БСП и ДПС се въздържат от коментари, защото не знаят какво се случва при техните коалиционни партньори.

“Струва ми се, че в този случай Сакскобургготски действа въз основа на лична позиция, без да си дава сметка за последствията, те не го и толкова интересуват”, каза още Асланов.

Бойко Борисов?

В същото време политологът Огнян Минчев определи разпада на НДСВ като показателен за стила и съдържанието на българския политически живот след 2001 г. и идването на власт на Сакскобургготски. По думите му наложеният от бившия премиер модел се характеризира с отпадане от политиката на идейната и ценностна идентичност, както и на политическа позиция, за която се носи отговорност.

“Със Сакскобургготски в българската политика навлезе брокерско-коалиционната култура, при която днес можеш да говориш едно, утре можеш да говориш обратното, без да се срамуваш от това”, коментира той.

Според него конфликтът в НДСВ е продиктуван от бъдещите амбиции на лидера да участва в следващото управление на страната заедно с ГЕРБ, за което пречка е юридическото лоби, което е в конфликт с Бойко Борисов от времето му на главен секретар на МВР.

“Борисов като лидер на най-перспективната политическа партия, за която има очакване да спечели следващите парламентарни избори, се превърна в магнит за всички тленни и полутленни останки на българската политическа сцена, които търсят чрез ГЕРБ и в ГЕРБ начин да останат в политиката. НДСВ е една от тези полутленни останки. Засега за Симеон е важно да се прикачи към проекта на Бойко Борисов да остане макар и в периферията на активната политика, да брани интересите си, имотите си и т.н.н”, заяви Минчев .

Според него именно амбицията на царя за бъдещ мандат заедно с ГЕРБ е станала причина за скандалите на конгреса през юни. По думите му бъдещите действия на Сакскобургготски с Борисов са били невъзможни, докато жълтата партия се е доминирала от кръга “Панайотов”.

“Именно заради това се случи на конгреса, изчистване на юридическите лобита. След като се освободи от тях категорично, Сакскобургготски и неговата еднолична фирма “НДСВ” могат да застанат пред взора на Бойко Борисов в едно почти девствено състояние и да предложат себе си и услугите си за един нов политически флирт, за един нов политически мандат”, заяви той.

Живко Георгиев от своя страна не видя достатъчно основания в тезата за чистка, основана на проект за бъдещи действия между НДСВ и ГЕРБ. По думите му би могло да се допусне, че отцепниците напускат жълтата група по същата причина –те да се присъединят към ГЕРБ.

Представляват само себе си

“Не би трябвало да жалим особено тези, които си отиват от НДСВ и тези, които остават. Това са едни щастливи богати момчета, още по-щастливи, защото са внезапно богати, те ще намерят своето място в българската политика и ще го намират до тогава, докато българската политика продължава да бъде брокерска сделка между задкулисни организирани интереси, формирани в ущърб на българските граждани”, коментира Минчев.

Според него тези депутати от НДСВ не представляват никого, освен себе си и определени задкулисни интереси, тъй като не се ползват с доверието на обществото.

Промени в кабинета

Анализаторите не видяха в разцеплението повод да бъдат сменени жълтите министри Даниел Вълчев и Николай Василев, които участваха активно в бунта срещу новото ръководство по време на конгреса. Според Живко Георгиев НДСВ не би поискало промени заради минали скандали. “По -вероятно е в остатъчното НДСВ да поискат такива промени, за да лансират нови лица, върху които да гради нова идентичност, а не толкова заради някакви спомени”, заяви той.

Огнян Минчев предположи, че ремонтът на правителството няма да се случи, защото това предполага не просто промени на фигурите в министерствата, а и преразпределение на ресурсите, с които членовете на коалицията разполагат. 

“Това не е нещо толкова просто, колкото да изгониш няколко души от парламентарната група или от партията си. Играта 8-5-3 трябва при всеки ремонт да бъде преразглеждана при всяка нова промяна. Ако се тръгне към ремонт, причината няма да е, че на Симеон не му харесва един или друг министър”, допълни той като допусна, че промени може да има най-рано през пролетта.

Юрий Асланов също не вижда заявки за промени, но смята, че ако  Сакскобургготски настои за такива, те вероятно ще се случат.

Споделяне

Още от България