С RED TV, за да се чете и като "ред", БСП ще атакува местните избори

Издръжката на медията може да струва от 10 до 50 000 лева месечно

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви през лятото, че през октомври ще стартира излъчването на новата партийна телевизия, но до момента партията ѝ още не е подала искане за лиценз в СЕМ. Запознати с хода на проекта казаха пред Mediapool, че все още не са уточнени профилът и целите на медията. Едно обаче е сигурно – вестник "Дума" ще остане официалният печатен орган на БСП. Той ще бъде обърнат към твърдия електорат на социалистите, а телевизията трябва да разшири влиянието на партията, особено преди местните избори.

Ето защо, според запознати, юристите на БСП все още не били подали в СЕМ искане за лиценз. "Трябва да сме съвсем сигурни какво правим и какво регистрираме. Документите трябва да са подготвени до две седмици, защото идеята е телевизията да стартира от първите месеци на новата година. Все пак целта са местните избори", твърдят от Позитано.

Първоначално идеята била каналът да е информационно-публицистичен. Впоследствие обаче сред социалистите надделял изводът, че подобен профил много ще оскъпи медията, тъй като "най-скъпата продукция са новините". Ето защо БСП решили да имат предимно политически новини и по-разширени репортажи от парламента. "Може да има говорители, един – двама репортери, но не можем да поддържаме голям екип", смятат на Позитано.

"А тъй като целта - не трябва да се забравя - е местният вот, ще имаме специални предавания, или емисии – все още не е решено, за случващото се по места", казват от "Позитано" 20.

Идеята на БСП била да се дискутират местни проблеми, да се съобщават местни скандали и да бъдат организирани дебати за отделни общини. "Това ще иска малко повече ресурс, отколкото очаквахме, защото основно щяхме да разчитаме на ресурса на партия за водещи и журналисти", твърдят ангажирани с телевизията социалисти.

Идеята е журналистите в партийната телевизия да бъдат търсени не само чрез местните партийни организации, но също и чрез сайтовете за обяви за работа.

Ще има родолюбиво съдържание

Извън политическите новини и публицистиката, която за медията ще е задължителна, каналът ще предлага "родолюбиво съдържане".

Искаме да насочим вниманието към историята и културата, казват от "Позитано"20. И уточняват, че става дума за "доброто минало", но все пак "няма да има руски филм в петък вечер".

Социалистите щели да настояват освен историческо и културно предаване телевизията да купи правата и за "стари български филми".

RED – да се разбира и като "червено"и като "ред"

"Като цяло – патриотичната насоченост е задължителна, защото това се търси", коментират източници от БСП пред Mediapool. Партията обмисля името на телевизията да е "RED". Така по-младите щели да го асоциират с червено, както се превежда от английски, а по-възрастните зрители - с българската дума "ред".

В левицата смятат решението си за партийна телевизия като изключително умно , тъй като смятат, че така ще могат да разширят влиянието си сред електората на т.нар. патриотични формации.

От партията обаче казват, че името може да е съвсем различен. Вариантът за "RED" била само една от опциите.

Кадрите

От партията твърдят, че основно щели да ползват собствения си ресурс за новата медия. "Ако говорим за култура – защо да не го прави Нона Йотова?", казват от Позитано 20.

Съвсем естествено ръководството иска да ползва шефката на пресцентъра Жанет Пашалиева, както и на ексжурналистите и настоящи депутати Елена Йончева и Александър Симов.

От партията смятат да поканят и други леви журналисти, които да имат свои авторски предавания. Това щяло да се случи обаче, ако пленум на БСП одобри по-висока "субсидия" за медията.

"Има различни опции – издръжката на подобно нещо може да струва от 10 000 лева месечно, до към 50-60 000. Имаме различни варианти – пленумът на партията ще избере", твърдят социалистите.

Заплащането щяло да бъде "адекватно", но не и особено конкурентно на другите електронни медии.

Хоризонтът, с който стартира телевизията, засега ще бъде една година: "Може след местните избори да бъде закрита, ако не върви". Финансирането пък щяло да става изцяло от субсидията.

Още от България