Боряна Димитрова от "Алфа рисърч"

С референдум могат да се решават политически въпроси, но не икономически

Проф. Михаил Константинов: На бас, че допитването ще пропадне заради слаб интерес

Боряна Димитрова сн. БГНЕС

С референдум могат да се решават политически въпроси, но не икономически, заяви социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" по повод предстоящото допитване за АЕЦ "Белене" . "Да приемем, че изходът му бъде положителен. Но като дойде ново правителство, ако не се намери финансиране, какво ще стане тогава?", запита риторично тя по време на участието си в сутрешния блок на бТВ в петък.

В началото на кампанията за референдума около 30% от българите са заявили, че ще гласуват, после процентът е поспаднал. "Има сега една еуфория, но има и доста сериозна част от хората, които казват: не искам да решавам нещо, за което не съм компетентен", заяви Димитрова и подчерта, че прагът е много висок.

Според закона, за да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват поне толкова хора, колкото са дали своя вот на миналите избори - в случая това означава около 62%.

По този повод математикът и дългогодишен член на ЦИК Михаил Константинов се обзаложи в ефира за до 5000 лв., че "референдумът за АЕЦ "Белене” ще пропадне заради слаб интерес”.

"По инженерни въпроси ми се струва доста съмнително да се прави референдум", коментира Боряна Димитрова и допълни, че националното допитване "е ефективно средство, когато се решават политически въпроси. Аз искам специалистите да решават такива въпроси. Ние сме компетентни да решаваме собствения си живот. Тук има смесване на два елемента – политическия и експертния."

Според Димитрова не трябва да се стига до два или три въпроса. Този, който БСП зададоха в подписката си, гласи: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?"

"Горещ привърженик съм на експертната информация. Когато един въпрос се разкъса на две или три могат да възникнат различни неща", поясни Боряна Димитрова в подкрепа и на други експертни мнения, че това са практически два въпроса. Тя все пак отбеляза, че дори и да не успее, човек трябва да положи усилия, защото това би бил първи демократичен референдум.

"Тези от 1946 и 1971 година трудно могат да се нарекат демократични. Има големи очаквания за тази демократична форма", каза още Боряна Димитрова.

Проф. Михаил Константинов заяви, че референдумът ще пропадне заради слабо участие.

"Законът не е лош, но когато се прие този непосилен праг, опозицията не скочи. Всички политици се плашат от българския народ. Докато са единни политиците, че ние сме малоумни, а те са умни, референдум не може да се получи", каза той.

Проф. Константинов също споделя мнението, че въпросите, поставяни на референдум, трябва да са политически – например, искаме ли да влезем в еврозоната. Поставянето на чисто технически въпроси и нонсенс, добави той.

"Сега ще профукаме едни 30 милиона, но ще провалим идеята за референдум, като рефренът ще бъде към БСП: Провалихте референдума, изхарчихте народна пара”, прогнозира Михаил Константинов.

Всички български политици еднакво се страхуват от българския народ, за което говорят приетите абсурдни прагове, смята той. "Докато политиците ни са единни затова, че ние сме малоумни, а те - умните, няма да стане”, коментира Константинов.

Преди два дни Синята коалиция и Движение за енергийна независимост заявиха, че започват да събират подписка за сезиране на Конституционния съд, който да реши дали референдумът би бил законен. Според юристи той противоречи на законите за енергетиката и за безопасно използване на ядрената енергия, според които решенията за строеж на АЕЦ са единствено от компетенциите на Министерския съвет и парламентът не може да участва в тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България