При засилено полицейско присъствие

С рисунки за бъдещето хиляди софиянци пак поискаха властта да си ходи

Не стихват протестите и в Пловдив, Варна, Русе и други градове

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски не се отказват и в четвъртия ден на недоволството им в София пред сградата на Министерския съвет отново в уречения час 18.30 се събраха хиляди хора, към които постоянно се присъединяват нови и нови демонстранти. Те обаче са по-малко от включилите се в неделния протест и по неофициална информация около 21 часа са надхвърлили 7 хиляди души.

 

И този път в столицата има различни центрове на протеста. Освен пред Министерския съвет, където повече от час присъстващите освиркваха правителството и викаха "Уволнени сте!", голяма група хора отиде и пред парламента, а част от тях останаха и след като протестиращите се изнесоха към Орлов мост. Там те блокираха отново движението, скандирайки "Оставка", "Червени боклуци", "Долу БСП".

 

На ларгото между правителствената сграда и тази на президентството деца рисуват върху плочките своята мечта за България, а присъстващите пишат около рисунките своите искания за промяна на Изборния кодекс. Цариградско шосе също се изпъстри с тебешиени рисунки и послания до властта. Мостът на влюбените край НДК и в понеделник вечерта събра значителна група демонстранти, част от които дойдоха от Орлов мост. Докато се придвижваха обаче недоброжелатели, живеещи в кооперациите по бул. "Евлоги Георгиев", заливаха на няколко пъти с вода от баконите си минаващите протестиращи, предаде БНР.

 

Освен засилено полицейско присъствие около Министерския съвет, в понеделник вечерта там за пръв път бяха забелязани и военни.

 

Хората отново скандираха "Оставка!", "Мафия!" и "Червени боклуци!". Този път протестиращите са издигнали плакати с надписи "Народът не преговаря", "На зъл орех, зъл прът", "Атака" се прецака. Само Болен от парите е доволен", и други.

 

“Не съм тук, за да връщам ГЕРБ на власт. Тук съм, за да не дам държавата на олигархията“, гласеше друго послание на демонстрант. По предварителни оценки протестиращите са около шест хиляди, но се очаква броят им да нарасне, както това ставаше в предишните вечери.

 

Двама младежи носеха написани на ръка листове с думите "При Костов беше по-добре" и "Къде си, Костов, спаси ни отново пак". Пред фонтана пред Президентството те бяха посрещнати с одобрителни възгласи.

 

От полицията обясниха засиленото присъствие на униформени с блокадата, организирана от лидера на “Атака“ и негови привърженици на столичния булевард “Раковски“, което може да провокира търсени от тях сблъсъци.

 

Стотици пловдивчани циркулират по централните улици на града в знак на протест срещу правителството, който не стихна дори и след като премиерът Пламен Орешарски призна грешката си с назначението на Делян Пеевски за шеф на националната сигурност и той бе оттеглен от поста. За втори път в понеделник вечерта около 1000 души демонстрираха недоволството си пред пред централата на “Атака” в Пловдив. “Волен вън“ нецензурни песни се ляха по адрес на лидера на партията. Протестиращите се заричат, че ще се съберат отново във вторник сутринта пред сградата на Областната управа, за да не позволят на новия областен управител да влезе, и в 18 часа пред сградата на общината.

 

Около 300 варненци се събраха пред сградата на общината с искания за оставка на правителството и за нови избори. За кратко те блокираха движението пред сградата на местната власт. След това шествието на недоволните тръгна по бул. "Мария Луиза" към Катедралния храм в центъра на града със скандирания "Оставка", "Червени боклуци", "Долу БСП", "Долу ДПС", "Волен е предател" и "Българи юнаци". При засилено полицейско присъствие До момента протестът протича спокойно. В демонстрациите участват майки с колички, инвалиди и хора с надписи "Срамувате ни!"

 

Стотина русенци отново се събраха пред Статуята на Свободата, където издигнаха лозунги срещу властта и я призоваха да си ходи. Обвити в национални флагове те прекосиха централната пешеходна улици на града протестирайки срещу "срещу безобразията на управляващите и липсата на чуваемост спрямо народа на тази държава".

 

Около сто души протестираха пред партийния клуб на БСП в Ловеч. След като предишните дни протестът бе мълчалив, в понеделник демонстрантите скандираха "Долу БСП!", "Олигарси!", "Боклуци!", "Избори!". След плакатите се виждат и надписи "Това, че БСП се дава да я "изнасилват" турци ми е безразлично, но това, че БСП дава на турци да "изнасилват" България, е непростимо", както и "БСП, ДПС и АТАКА погребаха България". Исканията им са незабавна оставка на кабинета "Орешарски", за разпускане на Народното събрание и за нови избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?