С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера "Слънчев бряг" край Ловеч

Оцелелият от лагера "Слънчев бряг" 81-годишен Кольо Вутев отдава почит на загиналите

С шествие-поклонение бе отдадена почит на жертвите в концлагера "Слънчев бряг" край Ловеч. То тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, предаде БТА.

Поклонението, което се организира всяка година вече за 31-ви път, започна с панихида, отслужена пред малкия параклис и паметните плочи, които напомнят за случилото се там от 1959 до 1962 година и за жертвите на режима.

Присъстваха общинското ръководство, политици, граждани от цялата страна и близки на хората, намерили смъртта си там. Те поднесоха венци и цветя.

За да запали свещ в памет на жертвите, бе дошъл и 81-годишният Кольо Вутев от луковитското село Торос, оцелял от зверствата на каменната кариера.

"Днес сме на това място да почетем паметта на тези, които вие не познавахте, но аз преживях, макар и малко време тук, за да усетя на гърба си ужаса. Виждате тази яма, която е изкопана само с голи ръце. Дневната норма беше 30 кубика. Тези, които не можеха да я изпълнят, 5-6 до 10-12 човека вече ги нямаше между нас. Нямам думи. Всяка секунда тук беше жива трагедия. Не знаеш кога ще прекъсне жизненият ти път. Всички, които загинаха тук, никой не знаеше къде ги откарваха", разказа Вутев.

Лагерът "Слънчев бряг" е бил създаден от ЦК на БКП през април 1959 г. след закриването на този в Белене. Първоначално в него са настанени 166 рецидивисти от там, но после, без съд и присъда са заточени стотици политически противници на режима, земеделци и обикновени граждани.

На непосилен труд, зверства, мъчения и убийства са подложени над 1500 човека. От тях 155умират, а след това телата им изчезват безследно. Едни от най-зловещите убийства, извършени в лагера сана известния музикант Александър Николов - Сашо Сладура, на бащата на певицата Богдана Карадочева - търговецът Иван Карадочев и на бившия депутат от БЗНС "Никола Петков" Любен Боянов.

Лагерът е закрит в края на март 1962 г. след като избягал затворник разказва за зверствата там.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?